Studenti ukážou svůj pohled na 30 let svobody. Hodnotit je bude Halina Pawlowská

Halina Pawlowská

Autor: stars24.cz

24. května 2019 14:02

Důležitou kulturní událostí pro všechny, kteří mají rádi mladé umění a neotřelé nápady tvůrců nastupující generace, je tradiční přehlídka tvorby studentů školy Michael, tentokrát s námětem 30 let svobody. FestMichael slaví jubileum, již podesáté obohatí nabídku kulturních akcí metropole a originálním slavnostním způsobem oživí její veřejný prostor. Program bude zpestřen vystoupením Street dance a zábavnou barmanskou show.

I letos bude pod širým nebem v samém centru Prahy na náměstí Míru k vidění tvorba studentů grafiky, designu interiéru a fotografie. V proslulém kině Lucerna se publiku představí výsledky práce budoucích profesionálních filmařů – režisérů, produkčních, kameramanů, střihačů, scenáristů, odborníků na postprodukční úpravy.

Úvodní část akce proběhne 12. 6. 2019 v kině Lucerna, kde v 13.30 hodin začíná projekce krátkometrážních snímků studentů oboru Filmová tvorba. V 17 hodin pokračuje festival na náměstí Míru vernisáží prací studentů oborů Grafický design, Fotografická tvorba a Design interiéru.

Slavnostní zahájení bude spojeno s předáváním cen a sponzorských darů studentům vybraným na základě hodnocení pedagogů i hlasování návštěvníků. Vystavené práce je možno zhlédnout do 10. 7. 2019 na prostranství před kostelem sv. Ludmily a v přilehlém parku. Zároveň bude výběr prací k vidění i v Galerii Michael, Rašínovo nábřeží 383/58, Praha 2, v termínu 13. 6.–25. 6. 2019.

Přehlídku FestMichael po organizační i koncepčně-tvůrčí stránce připravují především sami studenti. Vytvářejí rovněž vizuální styl projektu, včetně loga či znělky. Akci finančně podporují sponzoři a škola Michael, která rovněž zajišťuje účast známých osobností – uměleckých garantů projektu a členů odborné poroty. V letošním roce se v této roli představí scenáristka a spisovatelka Halina Pawlowská, režisér Radim Špaček, grafický designér Pavel Šťastný, fotografka Alena Jungrová, produktová designérka Lucie Horáková.

Záštitu nad projektem FestMichael 2019 převzal Magistrát hl. m. Prahy, jmenovitě MgA. Hana Třeštíková, radní hlavního města Prahy pro oblast kultury, památkové péče, výstavnictví a cestovního ruchu, Jan Wolf, zastupitel hlavního města Prahy pro oblast kultury, památkové péče, výstavnictví a cestovního ruchu, Mgr. Jana Černochová, starostka městské části Praha 2, Ing. Jaroslav Šolc, místostarosta městské části Praha 2.

Celá akce se každoročně setkává s nadšenou odezvou diváků, kteří často bývají překvapeni uměleckou úrovní a názorovou originalitou představených děl. Týká se to všech prezentovaných oborů – Grafického designu, Fotografické tvorby, Filmové tvorby i Designu interiéru. 

Témata: FestMichael kultura studenti Halina Pawlowská Listopad 1989