Eliška a Damián není nejhorším českým seriálem. U diváků propadá, na Soukupova Premiéra ale nemá

Eliška a Damián 2

Autor: Libor Frýdl

24. září 2023 12:33

To, že se seriál Eliška a Damián televizi Prima nepovedl, není novinka. Pět vydaných epizod sbírá tragické hodnocení a zatímco první díl vidělo zhruba 800 tisíc diváků, ten druhý už méně než polovina. 

Eliška a Damián se stal evergreenem divácké kritiky. Romanticko-fantastický seriál je bezesporu nejkontroverznější novinkou letošního podzimu, přičemž u kritiků nijak velké známky sice nesbírá, zároveň ale podle nich nepatří ani mezi to nejhorší, co jsme na českých televizích viděli.

Dvanáctidílný počin, v němž se v hlavních rolích představili Robert Urban a Emma Smetana, prorazil vody nudných tuzemských seriálů, které se v posledních letech prakticky soustředily neustále na to samé. V televizi tak můžeme sledovat buď nekonečné seriály, nebo neustále se opakující kriminálky.

Není proto divu, že jakékoliv vytržení z této nudné šedi pak způsobí patřičný rozruch. Zatímco ale v případě takového Mostu! byl pozitivní, primácký počin je na tom opačně. A televize si to uvědomuje sama, neboť z původně sobotního termínu jej přesunula na pondělní večer.

Navzdory klesající sledovanosti a paradoxnímu faktu, že Prima v očekávání schválila i druhou řadu, které už se dokonce natáčí, ale není Eliška a Damián tím nejhorším, co můžeme na českých obrazovkách vidět.

Jednotlivé díly na csfd.cz sice nedisponují nijak závratným hodnocením a jako celek si seriál nese pouhých 8 procent, přesto najdeme i výrazně horší kousky. Například skutečně tragický seriál Premiér z dílny Jaromíra Soukupa, který z pozice nejhoršího seriálu všech dob asi jen tak něco nesesadí.

Tragické hodnocení má i primácký počin Velmi křehké vztahy, který navázal na o nic lépe hodnocená Rodinná pouta, a ani Bezdružice se Barrandovu moc nepovedly. Eliška a Damián tak na pozici 35. nejhorších seriálu nepůsobí sice nijak převratným dojmem, stále ale nejde o to nejhorší, co dokáže tuzemská seriálová tvorba vyplodit.

A nutno dodat, že další "populární" seriály typu Ošklivka Katka, Doktoři z Počátků, Ordinace v růžové zahradě, Nováci či Cesty domů na tom nejsou v otázce hodnocení o nic lépe.

Témata: Eliška a Damián (seriál)