Srdce milovníků pohádek zaplesá! Anděl Páně míří do divadla!

Josef Abrhám jako sv. Josef a Klára Issová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. dubna 2023 18:09

Hudební divadlo Karlín (HDK) připravuje muzikál Anděl Páně. Hudbu a texty k představení podle stejnojmenné filmového příběhu napsal Ondřej G. Brzobohatý. Snímky Anděl Páně a Anděl Páně 2 režiséra Jiřího Stracha patří k divácky nejúspěšnějším tuzemským pohádkám. Režisérem muzikálu na libreto Lucie Konášové bude Martin Čičvák. Premiéra se uskuteční letos 26. října. Novináře o tom dnes informoval ředitel HDK Egon Kulhánek.

"Nápad na muzikálovou adaptaci dnes už kultovní pohádky Anděl Páně vznikl v jednu dobu v hlavě mé i Lucie Konášové, autorky scénáře, nezávisle na sobě. Aniž bychom se předtím znali," uvedl Brzobohatý. "Přesně v době, kdy jsme s ředitelem divadla Egonem Kulhánkem tuhle možnost probírali, poslala Lucie Egonovi upravené libreto podle jejího vlastního scénáře. S Lucií jsme se ihned propojili, dali hlavy dohromady a dotáhli muzikálovou verzi do podoby, která ctí jak svůj žánr, tak vše, co původní pohádku dělalo a dělá tak jedinečnou," dodal.

Hlavními postavami příběhu, který se odehrává v adventním čase, budou anděl Petronel v podání Ondřeje Rychlého v alternaci s Filipem Hořejšem a čert Uriáš, kterého ztvární Marek Lambora v alternaci s Janem Sklenářem. Ve dvojroli Pána Boha a Rychtáře se představí Jiří Korn, v dalších rolích se objeví Roman Tomeš či Veronika Khek Kubařová.

"Vycházím ze svého scénáře, což byl první díl Anděla Páně, ale samozřejmě jsme chtěli, aby se to nějak obohatilo a lidé nešli na důsledně převyprávěný film. Proto přicházím s novými nápady a myslím si, že spolupráce s Ondrou (Brzobohatým) jen zvonila. Jeho hudba jako nositel emocí přidává těm figurám ještě další a další barvy," řekla ČTK autorka námětu a libreta Konášová.

Celovečerní snímek Anděl Páně měl premiéru začátkem listopadu 2005. V kinech ho vidělo na 190.000 diváků. Televizní premiéru Anděla Páně sledovalo na Vánoce roku 2006 přes 2,5 milionu diváků. Anděl Páně 2 získal šest nominací na Českého lva a v roce 2017 bodoval na filmovém festivalu pro děti a mládež ve Vilniusu, kde získal hlavní cenu. V českých kinech ho vidělo 1,26 milionu diváků.

V Praze různé scény uvádějí další muzikály. Populární muzikál o počátcích zvukového filmu Zpívání v dešti měl premiéru letos 12. února v pražském Divadle Hybernia. V HDK 23. března uvedli muzikál The Bodyguard, který vznikl podle stejnojmenného filmového hitu z roku 1992 s Kevinem Costnerem a Whitney Houstonovou v hlavních rolích. V Divadle Broadway se 19. dubna uskuteční premiéra muzikálu Já, diktátor, jehož autorem je komik, herec, textař a spisovatel Lukáš Pavlásek. Hudbu k němu složil kytarista skupiny Chinaski František Táborský. Pražské Divadlo Lucie Bílé uvede 28. září muzikál Srdeční záležitost americké písničkářky Amandy McBroomové. Jeho stěžejním motivem je krize středního věku.

Témata: film Anděl Páně 2