Jiřina Bohdalová a Stanislav Zindulka převzali ceny humoru

Jiřina Bohdalová a Stanislav Zindulka 4

Autor: Jan Novák, stars24.cz

1. června 2018 18:49

Dvě velké české a vlastně i Česko-Slovenské osobnosti herectví - Jiřina Bohdalová a Stanislav Zindulka se staly hvězdami a čestnými a vzácnými hosty zahájení letošního a již 5. ročníku festivalu humoru KOMEDY FEST. V plzeňské Měšťanské Besedě převezali Cenu Komedy festu za celoživotní přínos českému humoru. Večerem provázel herec a komik Lukáš Pavlásek. V publiku jako čestný host usedl i herec Martin Zounar.

Oba herci, kteří celý život baví publikum, byli oceněním velmi potěšeni. „Já si toho velmi vážím a vůbec si vážím každé ceny, kterou dostávám. Je to pro mě znamení, že mě lidé stále (ještě) chtějí,” pronesla Jiřina Bohdalová na pódiu v rámci zahajovacího večera Komedy Festu 2018.

Její herecký kolega Stanislav Zindulka byl rovněž potěšen a připomněl, že humor je v životě velmi důležitý. „Když mě produkce zavolala a sdělila, že si letos vybrali spolu s Jiřinkou i mě, opravdu jsem byl velmi potěšen. Ŕíkám to velmi upřimně a je to pro mě skutečně čest. Už proto, že mám k Plzni osobní vazby. A co se humoru týče, je moc dobře, že jsou tu podobné akce, jako je Komedy Fest, festival humoru, protože humor je velmi důležitý. Alespoň pro mě osobně vždycky byl,” podotkl oceněný herec.

Oba se shodli také na tom, že “dělat humor” je velmi těžké, že jde o jednu z nejtěžších hereckých disciplín, a že v dnešní době je čím dál méně lidí, kteři ho skutečně umí dělat. „Co mi dneska hodně vadí, je vulgarita převlečená za humor. Umění je právě v tom, když je skeč, hra, povídka, cokoli a je potřeba tam něco méně slušného dát, tak, abychom to ‘sprosté slovo’ nevyslovili. Ale aby si ho tam divák dodal vlastně sám. A v momentě, kdy se to podaří, znamená to, že to funguje. Mám ráda inteligentní, laskavý humor, ale třeba i černý humor, ovšem musí to být opravdu vtipné, nikoli hloupé. Proto jsem tolik milovala a miluji ty, kteří už tu nejsou, jako byli pánové Werich, Dvořák, Menšík, Dietl, nebo MIroslav Horníček,” poznamenala Jiřina Bohdalová.

Na zmíněného Miroslava Horníčka i jako na rodáka z Plzně a patriota, se v rámci slavnostního večera také vzpomínalo - medailonkem, složeným z jeho nejslavnějších filmových a televizních scén. Osobní vzpomínky přidal i herec a režisér Antonín Procházka, který je s Plzní stejně úzce spojený, jako byl Mistr Horníček. Během večera vystoupila jak cimbálová kapela, tak také známý český saxofonista René Junior, který převedl i směs skladeb ze slavných světových komedií. Se svou Stad-up komedií se představil i herec Karel Hynek a rozesmál diváky v sále.

Jiřina Bohdalová i Stanislav Zindulka, kteří kromě pobytu v Konstantinových lázních a dárků od Městského obvodu Plzeň 3 získali i originální skleněnou plastiku, ještě podotkli, že v životě obdrželi řadu ocenění, ale z exkluzivní ceny, kterou vyrobila přední designérka a sklářka Gordana Turuk, mají ohromnou a upřímnou radost. „Je to skutečně nádherné. Nečekala jsem, že to bude až takové. A když jsem se dozvěděla, kdo všechno od této nesmírně šikovné dámy má díla, musím říct, že jsem velmi potěšena, že se s kolegou Zindulkou můžu stát součástí této skvělé společnosti,” dodala s úsměvem Jiřina Bohdalová.

Designérka, sklářka a výtvarnice Gordana Turuk, žijící na Slovensku, která má však svou galerii také v centru Prahy a patří v současnosti k nejuznávanějším a nejkreativnějším výtvarníkům pracujícím se sklem. „Jsem velmi ráda, že mohu pro tyto dvě herecké a vlastně i Česko-Slovenské legendy ceny vytvořit. Je to pro mne veliká čest a radost,” podotkla Gordana Turuk, jejíž díla vlastní např. britská královna Alžběta II., princ Albert II., norský král, dubajský šejk, americký moderátor Larry King či skladatel Herbie Hancock nebo slovenský prezident Andrej Kiska a mnozí další.

„Já jsem moc rád, že jsem tu dnes u toho mohl být a vidět to nadšení Jiřinky i Stanislava, protože byli upřímně velmi potěšení a dojatí z ocenění. Ta cena je skutečně velmi krásná. Je vidět, že ji paní Turuk dělala s velkým citem,” podotkl Martin Zounar.

Vloni si pro Cenu Komedy festu do Plzně osobně přijeli Iva Janžurová a Petr Nárožný.

Témata: Jiřina Bohdalová Stanislav Zindulka