Český slavík 2023: Triumf Ewy Farne, sošku získal Ztracený, kapela Kabát a Neckář. Objevem roku je Balonová

Ewa Farna absolutní vítězka Český slavík 2023

Autor: Jan Novák

25. listopadu 2023 4:36

Ewa Farna (30) se stala nezpochybnitelnou hvězdou večera na udílení Českého slavíka. Nejenže získala zlatou sošku v kategorii Zpěvačka roku, přičemž porazila legendární Lucii Bílou (57), ale triumfovala i jako absolutní vítěz Slavíka. Její tvář v okamžiku vyhlášení jména mluvila sama za sebe – byla úplně překvapená. Během emocionálního projevu se zpěvačce nedokázaly ubránit slzy. Do síně slávy Českého slavíka vstoupil Václav Neckář. Cenu za objev roku dostala Tereza Balonová. Ocenění v 61. ročníku hudební ankety převzaly v pražském Foru Karlín. 

Zpěvačka Ewa Farna oslavila absolutní triumf na udílení cen Slavíků 2023. Překvapená a dojatá vyjádřila vděk všem fanouškům, kteří ji podporují. Neudržela slzy štěstí, a přiznala, že tohle je její poprvé za sedmnáct let. Děkovala za skvělé léto a třicátiny v O2 aréně, zároveň pozvala na zítřejší koncerty v Havířově a Ostravě. Dojatá Farna vyhrála nejen v kategorii Zpěvačka roku, ale také získala absolutního Slavíka, čímž porazila legendární Lucii Bílou.

Kapela Kabát v kategorii hudebních skupin si doposud připsala na konto 14 prvenství včetně letošního. "My, jako rockoví dinosauři, jsme překonali mladé kapely," zdůraznil frontman vítězné skupiny Josef Vojtek a avizoval, že Kabát má v plánu příští rok uspořádat turné k oslavě 35 let existence na hudební scéně s nezměněnou sestavou. Skupina Mirai si cenu nevyzvedla osobně, ale pozdravila diváky do Karlína přímo z koncertu v Pardubicích.

Zpěvák Ztracený, který se umístil na prvním místě v posledních třech ročnících, zdůraznil při přebírání ceny, že nikdy nevezme úspěch jako samozřejmost. Poukázal na to, že je obtížné vyhrát, a ještě obtížnější obhájit prvenství. Vojta Dyk v nadsázce řekl publiku, že bez ohledu na to, zda pracuje či nikoli, je zase na druhém místě – odkaz na loňské ocenění, kdy byl druhý, přestože téměř nevystupoval.

Mezi hiphopery a rappery vyhrál Calin před ATMO music a Marpem. Na rozdíl od loňska, kdy v jiném pořadí uspěla stejná trojice interpretů a pro ocenění si nikdo z nich nepřišel, letos Českého slavíka všichni převzali, i když vítězný Calin jen na dálku z Brna. V kategorii Nejoblíbenější písnička posluchačů rádia Impuls uspěla skladba Hory skupiny O5 a Radeček.

Slavnostní večer, který moderovali Ondřej Sokol a Aleš Háma, nabídl bohatý hudební program s vystoupeními kapel Kabát, Vesna a Chinaski, a sólovými interprety Moniky Bagárové, Jany Kirschner, Evy Burešové, Vojty Dýka & D.Y.K., Marpa & TroubleGang. Po 15 letech se diváci na Českém slavíku dočkali vystoupení Heleny Vondráčkové, která představila směs svých hitů a oznámila začátek prodeje vstupenek na svůj červnový narozeninový koncert v O2 areně – vstupenky byly vyprodány za necelou hodinu. Program zakončil Václav Neckář se skupinou Bacily.

Dramaturgie večera vzpomněla na umělce, kteří zemřeli v letošním roce. Jitka Čvančarová přednesla poctu Yvonně Přenosilové, a Ondřej Brzobohatý s Igorem Timkem z kapely No Name připomněli Vaša Patejdla.

Před vyhlášením ocenění Slavíků došlo k incidentu, kdy neznámý muž napadl zpěváka Jana Bendiga, posypal ho moukou a vyslovil rasistické urážky. Zpěvák následně odešel do zákulisí a zhroutil se. Jeho partner Lukáš Rejmon informoval, že Bendig byl psychicky zasažen tímto útokem, přestože se měl připravovat na své vystoupení s Monikou Bagárovou.

Václav Neckář a Síň slávy

Václav Neckář byl letos uveden do Síně slávy Českého slavíka. Osmdesátiletý zpěvák a herec, známý interpret mnoha hitů, vstoupil do prestižního klubu, který pořadatelé ankety otevřeli loni. Tato akce, která má již šedesátiletou tradici, ocení ty osobnosti, které významně přispěly k vývoji české populární hudby. V Síni slávy Českého slavíka se tak Václav Neckář přidal k dalším hudebním legendám. Loni tuto poctu jako první zažil divadelník Jiří Suchý.

V reakci na své uvedení do Síně slávy Neckář poznamenal s humorem, že bude muset asi trochu počkat na první místo v Českém slavíku, neboť v historii této ankety se osmkrát umístil na třetím a čtyřikrát na druhém místě. Jeho vstup do Síně slávy provedla zpěvačka Marta Kubišová, se kterou v 60. letech vystupoval ve skupině Golden Kids.

Dne 22. října byl Václav Neckář rovněž uveden do Síně slávy Českého rozhlasu, přičemž toto ocenění obdržel v živém vysílání pořadu Tobogan ze scény pražského divadla Rokoko. V tento den také vystoupil se skupinou Bacily v pražském Divadle Hybernia na galakoncertu při příležitosti oslav svých osmdesátých narozenin. Původně plánované jedno představení bylo kvůli velkému zájmu doplněno o odpolední koncert, který zpěvák opět vyprodal.

V roce 1962 přišel tehdejší redaktor Mladého světa, a později významný scénárista, režisér a cimrmanolog Ladislav Smoljak s myšlenkou celonárodní ankety, která měla vyhlásit nejpopulárnějšího zpěváka, zpěvačku a hudební skupinu. Tato prestižní soutěž, která do roku 1991 nesla jméno Zlatý slavík, se stala tradičním odrazovým můstkem pro ocenění v oblasti české populární hudby. Práva na pořádání této ankety jsou v současné době v držení televizní stanice TV Nova.

Témata: Český slavík Ewa Farna Marek Ztracený Skupina Kabát Václav Neckář