"Česko se na Eurovizi zesměšní." Národní kolo vyhrála Aiko, lidé se bouří, ankety hovořily úplně jinak

Aiko

Autor: Markéta Dosedělová

13. prosince 2023 8:28

Česká republika zná svého reprezentanta, který ji bude příští rok zastupovat ve švédském Malmö. Tváří dalšího ročníku populární hudební soutěže Eurovize bude zpěvačka ruského původu Aiko. Její výhru nikdo neočekával, a řada lidí se proti ní bouří.

Oficiální instagramový účet Eurovize dnes oznámil, že Česko bude na soutěži příští rok v květnu reprezentovat zpěvačka Aiko, která pochází z Moskvy. Pod příspěvky, které oznamují její výhru v národním kole, se však rozjely ostré diskuze, v nichž se řada lidí staví k jejímu působení v soutěži odmítavě.

"Bylo to nejhorší živé vystoupení, jaké jsem ve svém životě viděl. Nemůžu se dočkat, jak se Česko zesměšní," píše jeden z diskutujících. Jiní považují volbu této zpěvačky za vtip a objevují se i názor, že hlasování mohlo být ovlivněno z Ruska.

Aiko - Pedestal

Video: YouTube

Velmi často se v komentářích skloňuje jméno kapely MYDY, která měla velkou šanci nás reprezentovat. A dle anket, na které upozornil web escarena.cz, tomu tak mohlo skutečně být. Prakticky každou anketu totiž kapela, která má s vystupováním letité zkušenosti, doslova ovládla.

Česká republika se soutěže Eurovize poprvé oficiálně zúčastnila v roce 2007. O českou stopu se však již v roce 1968 postaral Karel Gott, vystoupil tehdy ovšem jako zástupce Rakouska.

MYDY ~ Red Flag Parade

Video: YouTube

Švédsko, které je domovskou zemí největších legend v historii soutěže - kapely ABBA, bude soutěž hostit celkově již posedmé. Samotné Malmö se pořadatelství ujme potřetí, interpreti už zde předvedli své umění v letech 1992 a 2013.

Také před deseti lety získala pořadatelství pro Švédsko zpěvačka Loreen, dvojnásobná vítězka Eurovize, která ovládla i letošní ročník. Česká dívčí skupina Vesna se probojovala do finále, kde obsadila desáté místo.

Témata: Eurovize