Ceny Anděl 2023 zúžily okruh pro nominace. Kraluje zatím Viktor Sheen

Ceny Anděl, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

1. února 2024 12:49

Česká hudební akademie má za sebou první kolo hlasování. Zvolila v něm užší okruh nahrávek, ze kterých v polovině února vzejdou klasické andělské nominace. Takzvaným shortlistům dominuje jméno Viktora Sheena – objevuje se čtyřikrát díky společnému projektu Roadtrip, který natočil s Calinem, a dvakrát za sólovku Planeta opic. 

Sheenovi sekunduje Calin, který se může objevit v nominacích hned v pěti kategoriích. Krom alba Roadtrip zaujal i klipem Pretty Boy ve spolupráci s kvítkem. Po třech šancích mají zavedená jména české hudební scény jako Anna K., Jelen, J.A.R. či November 2nd, stejně tak reprezentanti popu současného střihu Sofian Medjmedj, Ben Cristovao nebo Anna Vaverková. Na dvě přednominace dosáhli například David Koller, Pan Lynx, Tereza Balonová a MC Gey. V každé kategorii akademici prvním kolem hlasování vybrali sedm nahrávek, z nichž po druhém kole hlasování v polovině února zbudou vždy tři jména v dané kategorii, tedy klasické nominace. 

Ceny Anděl Coca-Cola se letos budou konat 30. března v pražském O2 universu a v přímém přenosu je odvysílá ČT1. Večerem provedou hned dva moderátoři, Ivana „Fancy“ Kulhánková a Honza Dědek. Poprvé bude udělen Anděl v nové kategorii Společný projekt, ve které akademie ocení výjimečné spolupráce.

Také letos se dle organizátorů Cen Anděl Coca-Cola tříkolový systém hlasování osvědčil. „Díky přednominacím můžeme upozornit na široké spektrum skvělé hudby, která v České republice vychází. I letos shortlisty ukazují, že Česká hudební akademie má v hlavních i žánrových kategoriích velmi široký záběr. Figurují zde komerčně úspěšná jména populární hudby i reprezentanti nezávislé a alternativní scény,“ komentuje výsledky prvního kola hlasování předseda rady České hudební akademie Honza Vedral. Díky tříkolovému hlasování a přednominacím teď mají akademici pro druhé kolo hlasování šanci věnovat vybraným nahrávkám skutečně pozorný poslech. 

„Prvního kola hlasování se zúčastnilo celkem 413 akademiků, což dokazuje velkou přízeň odborné veřejnosti k Cenám Anděl. Všem akademikům velice děkujeme za jejich hlasy,“ dodává k prvnímu kolu hlasování členka rady České hudební akademie a ředitelka ČNS IFPI Petra Žikovská.

V žánrových kategoriích hlasují specializované žánrové akademie, jejichž garanty jsou stejně jako vloni Vojtěch Tkáč (Alternativa a elektronika), Milan Tesař (Folk, Jazz), Michaela Vostřelová (Klasika), Matěj Kretík (Rap), Petr Adámek (Rock), Roman Juhás (Slovenské album) a Saša Michailidis (Videoklip). Garantem nově ustavené akademie, která rozhoduje v kategorii Společný projekt, je Marek Pros. Jedinou kategorií, o jejímž laureátovi akademici rozhodli už v prvním kole, je již tradičně Síň slávy. 

Ceny Anděl uděluje každoročně od roku 1991 hudební akademie. Od roku 1995 se realizují pod záštitou ČNS IFPI a od roku 1997 je symbolizuje soška Anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny. Titulárním partnerem 33. ročníku Cen Anděl je společnost Coca‐Cola, mediálními partnery Česká televize a Evropa 2. Dalšími partnery ročníku jsou Intergram a OSA. Pořadatelem je od roku 2017 společnost LUFF PRODUCTION. 

Kompletní shortlisty naleznete na webových stránkách Cen Anděl

Témata: Ceny Anděl Hudební ceny Anděl Hudba