Bratři o Mašínech chtějí Oscara: Akademie vybrala drama o odbojové skupině

Oskar Hes a Jan Nedbal ve filmu Bratři 5

Autor: Jan Hrabě

12. září 2023 10:53

Česko bude v boji o nejprestižnější filmovou cenu Oscar reprezentovat drama Bratři, které hodlá usilovat o sošku pro nejlepší zahraniční film. Kandidáta vybrala z celkem dvanácti možností Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Informovala o tom v tiskové zprávě.

Bratři režiséra Tomáše Mašína vypráví příběh odbojové skupiny bratří Mašínů, jejíž členové se za studené války rozhodli se zbraní v ruce opustit komunistické Československo. Společně se sourozenci se podařilo emigrovat ještě Milanu Paumerovi, naopak Václav Švéda a Zbyněk Janata byli dopadeni a následně popraveni. Skupina za sebou zanechala šest mrtvých - v Československu dva příslušníky SNB a pokladníka, v NDR pak trojici policistů.

Bratři - trailer

Video: YouTube

Snímek bude mít premiéru 26. října. Autorem scénáře je Marek Epstein, hlavní role ve filmu ztvárnili Oskar Hes, Jan Nedbal, Adam Ernest, Matyáš Řezníček, Antonín Mašek, Matěj Hádek a Tatiana Dyková Vilhelmová. Film bude uveden sedmdesát let po útěku bratří za železnou oponu.

Hlasování o českém aspirantovi na Oscara probíhalo od 1. do 10. září, na dalších místech se umístili snímky Bod obnovy, Němá tajemství, Piargy a Úsvit. Oscarový shortlist bude zveřejněn 21. prosince, o měsíc později bude následovat oznámení nominací. Samotné slavnostní předávání cen proběhne 10. března 2024. 

Česko loni reprezentoval film Il Boemo, který nenavázal na jediný porevoluční úspěch naší kinematografie zaznamenaný hořkou komedií Kolja. Československé snímky uspěly dvakrát v 60. letech minulého století. Nejprve si sošku odnesli Ján Kadár a Elmar Klos za Obchod na korze, o dva roky později je následoval Jiří Menzel s Ostře sledovanými vlaky.

Témata: film Bratři bratři mašíni filmy filmové ceny Oscar