8 zajímavostí o filmu Pretty Woman, které jste doteď netušili

Pretty Woman

Autor: Libor Frýdl

20. prosince 2023 21:56

Pretty Woman je slavný romantický film z roku 1990 režírovaný Garrym Marshallem s hlavními hvězdami Julie Roberts a Richardem Gearem. V Česku je každoroční vánoční klasikou a jistě jste jej už viděli nejednou. Vsadíme se ale, že některé zajímavosti o něm jste rozhodně nevěděli.

1) Původně měl být mnohem temnější: Původní scénář, nazvaný "3,000," který napsal J.F. Lawton, byl mnohem temnější a měl skutečně ukázat tvrdší stránku prostituce. Film byl původně pojat jako drama, nikoli romantická komedie.

2) Prvotní obsazení: Hlavní role měli zahrát Molly Ringwald a Al Pacino. Nicméně nakonec byli nahrazeni Julie Robertsovou a Richardem Gearem, což bylo klíčové pro úspěch filmu.

3) Nezapomenutelná scéna z nakupování: Slavná scéna, kde Julia Roberts nakupuje s asistentkou ve velkém obchodě, byla zcela improvizovaná. Režisér Garry Marshall nechal kameru běžet, zatímco Roberts a její kolegyně si prohlížely oblečení, což přidalo scéně spontánní a přirozený pocit.

4) Název filmu: Původní název filmu byl "3000," což odkazovalo na to, kolik stála prostitutka Vivian za noc. Po změně tónu filmu byl přejmenován na "Pretty Woman."

5) Zlatý glóbus pro Julii Roberts: Julia Roberts za svůj výkon ve filmu získala Zlatý glóbus za nejlepší herečku v kategorii muzikál nebo komedie. Její role jako Vivian se stala jednou z nejznámějších v její kariéře.

6) Filmová hudba: Úspěšný soundtrack obsahoval populární píseň "Oh, Pretty Woman" od Roye Orbisona. Ta nevznikla pro film, jen se díky němu stala znovu populární.

7) Finanční úspěch: I přesto, že film byl původně koncipován jako malý projekt, "Pretty Woman" se stal komerčním trhákem. Na celém světě vydělal přes 463 milionů dolarů, což z něj udělalo jeden z nejvýdělečnějších romantických filmů všech dob.

8) Oscarová absence: I přes úspěch u diváků byl film nominován pouze na jednoho Oscara – za nejlepší původní píseň. Přesto si neodnesl žádnou sošku.

Témata: film Pretty Woman