Zemřel Niki Lauda (†70): Selhaly mu plíce po transplantaci?

Lauda, Niki

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

21. května 2019 8:03 | Aktualizováno: 21. května 2019 22:47

Ve věku 70 let v pondělí zemřel trojnásobný mistr světa formule 1 Niki Lauda. S odvoláním na rodinu legendárního rakouského jezdce o tom dnes informovala agentura APA. Laudu, který se věnoval také podnikání v leteckém průmyslu, v poslední době trápily vážné zdravotní problémy. Loni v srpnu se podrobil transplantaci plic. Titul mistra světa Lauda získal v letech 1975, 1977 a 1984.

Lauda zemřel v pondělí v rodinném kruhu. "Jeho neúnavná činorodost, jeho přímočarost a jeho odvaha zůstanou pro nás pro všechny vzorem a měřítkem," uvedla rodina v prohlášení zaslaném agentuře APA. Příčina jeho úmrtí zatím není známa.

Kromě tří titulů mistra světa Laudu proslavila také vážná nehoda v závodě na Nürburgringu v roce 1976, při níž málem uhořel. I kvůli následkům tehdejších těžkých zranění se musel v letech 1997 a 2005 podrobit transplantaci ledvin. Po vleklé chřipce loni v létě musel Lauda absolvovat také transplantaci plic. Teprve před Vánoci se mohl vrátit domů, letos v lednu byl opět dva týdny v nemocnici kvůli chřipce.

Kromě závodění se věnoval Lauda i letecké dopravě jako majitel společností Lauda Air, Niki či Laudamotion, jejichž letadla občas sám pilotoval. Svět F1 ale jeden z nejznámějších Rakušanů nikdy natrvalo neopustil, působil jako poradce u Ferrari, šéf Jaguaru, televizní komentátor a od roku 2012 byl šéfem dozorčí rady stáje Mercedes.

Témata: Niki Lauda Rakousko Formule 1 úmrtí