Seriál Přátelé slaví 25 let. Tohle jste o něm nevěděli!

Přátelé 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

17. května 2019 11:27

Už čtvrtstoletí běží na televizních obrazovkách po celém světě slavný americký seriál Přátelé. Přes legendární pověst o něm však řada fanoušků dodnes spoustu věcí neví. Věděli jste, že…?

Koncem letošního srpna uplyne čtvrtstoletí od momentu, kdy americká televize NBC odvysílala úvodní epizodu legendárního seriálu Přátelé. Rachel, Monica, Phoebe, Chandler, Ross a Joey dnes patří k nejznámějším postavám v historii televizní produkce, málokdo však ví, že jejich osudy mohly být diametrálně odlišné.

Kupříkladu Pheobe a Chandler měli být původně okrajovými hybateli děje, scénáristé z něj chtěli mít gaye a Monika měla skončit s Joeyem. Všichni už víme, že nakonec bylo všechno jinak, z Moniky a Chandlera se stali manželé. Ženskou polovinu páru představovala Courteney Cox, která byla původně obsazena do role Rachel, tvůrce ovšem přemluvila ke změně.

Hodně obětoval získání role představitel Joeyho Matt LeBlanc. Na konkurz přišel s pár dolary a pořádnou kocovinou, přesto práci dostal. Musel se však vzdát svých přirozeně šedých vlasů, které mu maskéři barvili načerno, což k lamači dívčích srdcí sedělo přece jen o něco lépe.

Šestici hlavních postav často doplňovaly hollywoodské hvězdy ve vedlejších rolích. Zatímco angažmá Brada Pitta mělo svou logiku, jelikož byl toho času manželem Jennifer Aniston, Bruce Willis se mezi Přátele dostal kvůli prohrané sázce s Matthewem Perrym. Honorář pak věnoval na charitu.

Trefnost názvu Přátelé dokazuje i fakt, že představitelky Rachel, Moniky a Phoebe spolu vždy obědvaly. Rachel a Joey dokonce po posledním natáčecím dni do 5 hodin ráno seděli na střeše a popíjeli. Výborný byl i vztah s diváky, kteří mohli zadarmo chodit na natáčení.

Laťku ostatním seriálům nenasadili Přátelé jen kvalitou, ale také co se honorářů týče. Herci se od počátku dohodli, že budou brát stejně za jakýchkoliv okolností. Z původních 22 tisíc dolarů za díl se za 10 let suma vyšplhala na milion. Dnes už je taková „solidarita“ v Americe běžnou praxí.

Témata: Přátelé seriály