Martina Navrátilová šokuje: Dobrá rakovina, byla to hračka!

Martina Navrátilová

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

10. května 2019 12:18

Mnozí lidé, kteří si tím peklem prošli, by asi nesouhlasili, ale Martina Navrátilová tvrdí, že měla „dobrou rakovinu“. Vzápětí samozřejmě vysvětlila, jak svá slova myslela, přesto trvala na tom, že větší bolest jí způsobila jiná životní zkušenost.

Dvaašedesátiletá českoamerická tenistka Martina Navrátilová je v současnosti jednou z hvězd britského pořadu The All New Monty. Ten má upozorňovat na prevenci rakoviny, kterou ona sama před lety prodělala, když jí lékaři diagnostikovali onkologické onemocnění prsu. Slova, která pronesla ve vysílání, však nikdo nečekal.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Martina Navratilova (@martinanavratilova), Kvě 7, 2019 v 12:50 PDT

„Někdy mám pocit, že jsem měla štěstí, protože jsem měla dobrou rakovinu, i když je to protimluv,“ vyjádřila se mnohonásobná grandslamová vítězka. Důvod? Trpěla totiž neinvazivní formou nemoci známou pod písmeny DCIS.

Ač takové řeči působí hrdinsky, i Navrátilová připustila, že měla strach. Nejvíce ji děsil návrat k lékaři na další vyšetření na mamografu, které mohlo odhalit další, a především větší ložiska. Tělo Navrátilové si však s nemocí poradilo.

Legenda světového tenisu podstoupila v roce 2010 tzv. lumpektomii, při které došlo k vynětí nádoru prsu i s bezpečným lemem zdravé tkáně. Poté musela ještě absolvovat ozařování. Navrátilová nemoc porazila a mohla se vrátit do normálního života.

Rakovina přitom byla rodinným prokletím. Tři roky před tím, než byla diagnostikována Martině, umřela na onkologické onemocnění její maminka Jana, kterou musela při emigraci opustit. „Bolelo mě, že jsme ranila mámu. Rakovina byla hračka,“ konstatuje dnes Navrátilová.

Témata: Martina Navrátilová