Tajemství královské rodiny! Víte, jaké příjmení má královna Alžběta nebo Harry s Williamem?

Královna Alžběta II. 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. května 2019 8:37 | Aktualizováno: 9. května 2019 14:17

Kolem královského jména je opět jednou poprask. Není divu, na pojmenování potomka čeká při každém porodu polovina světa, a tentokrát rodiče opět ukázali, že si jdou svou cestou. Namísto tradičních jmen si vybrali zcela nezvyklé. A objevují se názory, že i pěkně dlouhé. To ale není tak úplně pravda.

Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Tak se jmenuje nový potomek prince Harryho a vévodkyně Meghan. Podle některých jde o hezké jméno, jiným se moc nelíbí. Na internetu se ale objevují i názory, že je zbytečně dlouhé. 

A není se čemu divit. Královnu Alžbětu zná mnoho lidí jen jako Alžbětu II., A Harry s Williamem jsou prostě jen Harry s Williamem. Ve skutečnosti ale i oni mají pořádně dlouhá jména. 

Například celé jméno královny zní Elizabeth Alexandra Mary. V případě jejího manžela je situace složitější. Pro královský rod nikdy nebylo příjmení tak důležité jako tituly, a princ Philip se proto jmenuje Princ Philip řecký a dánský.

Avšak i on potřebuje příjmení, a proto před svatbou přijal to, které nosili jeho prarodiče. Jmenoval se Philip Mountbatten. V případě prince Charlese už je situace jednodušší, jeho celé jméno zní Charles Philip Arthur George.

Není bez zajímavosti, že právě Charles je formální hlavou britského Commonwealthu a následníkem trůnu 17 suverénních států: Spojené království, Antigua a Barbuda, Austrálie, Bahamy, Barbados, Belize, Grenada, Jamajka, Kanada, Nový Zéland, Papua-Nová Guinea, Svatý Kryštof a Nevis, Svatá Lucie, Svatý Vincenc a Grenadiny, Šalamounovy ostrovy a Tuvalu. Británie je opravdu obrovská.

Zpět ke jménům. Celé jméno prince Williama zní William Arthur Philip Louis, včetně titulů je to pak William Arthur Philip Louis, vévoda z Cambridge, hrabě ze Strathearnu, baron z Carrickfergusu. 

O poznání zajímavější je, že princ Harry se nejmenuje Harry. Plným jménem Henry Charles Albert David, včetně titulů pak Henry Charles Albert David, vévoda ze Sussexu, hrabě z Dumbartonu, baron z Kilkeelu.

Královská rodina je však mnohem rozsáhlejší. Jen sama královna Alžběta má tři syny a jednu dceru. A ti mají své děti. Zkrátka a dobře pokud by se konala rodinná sešlost pro všechny členy královské rodiny, je potřeba zajistit opravdu velký sál.

Témata: královská rodina (gbr) Královna Alžběta II. Princ Harry Princ William