Představitel Dr. House Hugh Laurie má vážnou nemoc! Jaké má světový rekordman vyhlídky?

Hugh Laurie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. května 2019 13:17 | Aktualizováno: 7. května 2019 22:15

Hugh Laurie je považován za jednoho z nejvšestrannějších lidí na světě. Dokonce za to obdržel i ocenění, stejně jako se mu podařilo získat mistrovský titul ve sportu nebo se díky herectví zapsat do Guinnessovy knihy rekordů. Českým divákům je znám především jako skladatel, zpěvák, hudebník, a představitel seriálového Dr. House, v němž za pomocí místy až drsných metod léčil více či méně obvyklé nemoci. On sám přitom jednou vážnou nemocí trpí.

James Hugh Calum Laurie se narodil do sportovní rodiny. Jeho otec William byl lékař, který získal zlatou medaili za veslování na Letních olympijských hrách 1948 v Londýně. Hugh šel v jeho stopách a v roce 1977 se stal juniorským mistrem Anglie. Reprezentoval dokonce anglický juniorský tým na světovém šampionátu, kde skončil na 4. místě. 

Poté, co onemocněl infekční mononukleózou, musel sportování zanechat, a a tak se zapojil do činnosti v univerzitním divadelním spolku. Zde se seznámil s řadou významných lidí, kteří mu pomohli v jeho herecké kariéře. Především s Stephenem Fryem a Emmou Thompsonovou, kteří jsou dodnes jeho nejlepšími přáteli.

Mezi ně se později zařadil i jeho herecký partner z Dr. House Robert Sean Leonard, který i v seriálu ztvárnil jeho nejlepšího přítele, lékaře Jamese Wilsona. A právě seriál Dr. House byl Laurieho trefa do černého. Díky tomu, že uspěl v konkurzu na protivného, avšak vynikající doktora, se proslavil po celém světě. A ocenění se jen hrnula.

V roce 2006 byl Laurie označen magazínem Life za nejvšestranněji nadaného muže všech dob. Byl vyznamenán Řádem Britského impéria za svůj přínos dramatu, v roce 2011 se dokonce dostal do Guinnessovy knihy rekordů jako nejlépe placený herec v televizním dramatu a nejsledovanější mužská postava v televizi. V roce 2016 získal vlastní hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy a v roce 2018 obdržel od královny Alžběty II. vyznamenání.

Laurie ale není jen vynikající sportovec a herec. Hraje také na klavír, kytaru, bicí, harmoniku a saxofon. Hostoval v Saturday Night Life a vydal dvě bluesová alb, na kterých spolupracoval například s Tomem Jonesem, autorem legendárního hitu "Sex bomb". A není bez zajímavosti, že Laurie napsal rovněž i knihu. Je zkrátka všestranně nadaným umělcem.

Seriálový Gregory House ale skrývá před světem jedno velké tajemství. Několik let bojuje s velmi těžkou klinickou depresí. Je proto nucen pravidelně vyhledávat odbornou pomoc. Sám navíc projevuje podobnou apatii, jako jeho seriálová postava. Poprvé i toho všiml v roce 1996 na demoličním derby. Když jel kolem explodujících aut, necítil žádné emoce. Nudilo ho něco, co by v něm mělo vzbuzovat strach nebo vzrušení.

Témata: Hugh Laurie deprese