Británie jásá: Vévodkyně Meghan porodila chlapečka! VŠE, CO O NĚM VÍME!

Meghan Markle

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

6. května 2019 14:54 | Aktualizováno: 6. května 2019 22:00

Prvorozený potomek vévody a vévodkyně ze Sussexu je na světě. Narození prvorozeného syna prince Harryho a vévodkyně Meghan oznámila britská královská rodina. Sledujte s námi živý přenos, který přináší další detaily.

22:00 - Vážení čtenáři, náš on-line přenos končí. Děkujeme za pozornost a přejeme novopečené mamince Meghan a otci Harrymu aby je v nadcházejících týdnech čekalo co nejvíce radostí a co nejméně překážek.

21:30 - Poslední informace hovoří o tom, že se první fotografie a dalších podrobností ohledně královského novorozence dozvíme ve středu. To Britům ale vůbec nevadí, oslavy pokračují v tuto hodinu po celé zemi.

20:20 - Princ Harry si novorozeného dítěte moc neužije. Hned ve čtvrtek se vydá do Nizozemska na zahájení Invictus Games. Dnes byla jeho pracovní cesta potvrzena. Dobrou zprávou ale je, že jeho středeční program zůstává zrušen. Může se tak své rodině věnovat o den déle.

19:36 - Vévodkyni gratulují lidé z celého světa. K jejím hereckým kolegům se přidávají i duchovní, například biskup Michael Curry, který loni manžele oddal. Z královského paláce ale zatím gratulace nepřišly.

19:18 - Chlapec, který se dnes narodil britskému princi Harrymu a jeho manželce Meghan, zaujme sedmé místo v nástupnictví na britský trůn po dědečkovi Charlesovi a bratrovi Harryho Williamovi a jeho potomcích, a po samotném Harrym.

1. Princ Charles, princ z Walesu, syn královny Alžběty II., narozen v roce 1948.2. Princ William, vévoda z Cambridge, syn prince Charlese, narozen v roce 1982.3. Princ George z Cambridge, syn prince Williama, narozen v roce 2013.4. Princezna Charlotte z Cambridge, dcera prince Williama, narozena v roce 2015.5. Princ Louis, syn prince Williama, narozen v dubnu 2018.6. Princ Harry, princ z Walesu, syn prince Charlese, narozen v roce 1984.7. Syn prince Harryho, narozen v květnu 2019.

18:44 - Spekuluje se, že Meghan porodila doma. Oficiálně to královský palác neuvedl, podle odborníků je to ale pravděpodobnější varianta. Domácí prostředí pro ni byl komfortnější. Pravděpodobně tak nedošlo k vyvolání porodu.

18:15 - Nesmí chybět ani tradiční vývěska, která oznamuje, že "vévodkyně ze Sussexu v 5:26 porodila syna.Královská výsost i její dítě jsou v pořádku."

The world famous easel formally announcing the birth of the Duke and Duchess of Sussex's new child is placed outside Buckingham Palace.Read more about the new #RoyalBaby here: https://t.co/wddVPOTNQm pic.twitter.com/8pZEOPP3rs

— Sky News (@SkyNews) 6. května 2019

18:03 - Vévoda s vévodkyní na královské tradice nezapomínají. Ukázal to trubadúr, který v ulicích rozhlašoval novinku o narození potomka.

The town crier announced the birth of the royal baby outside the castle gates to an excited crowd. pic.twitter.com/slQ45hMnfY

— Emily Mee (@EmilyMeeSky) 6. května 2019

17:45 - Narození nového královského potomka okomentoval i bratr jeho zesnulé babičky lady Diany Charles Spencer. "Opravdu moc krásné zprávy. Mnoho mnoho gratulací. Je dobře, že mám v rodině dalšího Býka," uvedl.

17:25 - Fanoušci nadále netrpělivě čekají především na dvě věci - fotografii a jméno novorozeného chlapce. Podle britských médií je možné, že se něco z toho dozvíme ještě dnes.

17:10 - Sky News přináší první záběry z ulic Windsoru, kde se bouřlivě slaví.

"It's fantastic news... This is what Britain needed."@kvittozzi joins crowds in Windsor celebrating as the Duke and Duchess of Sussex announce the birth of their baby boy.Follow live updates on the #RoyalBaby: https://t.co/OkkmF5emt0 pic.twitter.com/3crzCy7ben

— Sky News (@SkyNews) 6. května 2019

17:07 - Televize Sky News cituje jistého Matthewa, který pracuje v jednom z hotelů ve Windsoru. Od rána prý cítil, že se dnes něco stane.

17:02 - Daily Mirror informuje, že Meghan a Harrymu pogratuloval také její otec Thomas Markle. Rád slyší především informace, že je vévodkyně i její syn v pořádku.

BREAKING Meghan Markle's dad Thomas breaks silence on the birth of grandson #RoyalBaby https://t.co/UxJUhXO4mW pic.twitter.com/JVXWYxiI1y

— Mirror Breaking News (@MirrorBreaking_) 6. května 2019

16:59 - Podle Sky News už se do Windsoru sjíždějí kromě fanoušků i zástupci velkých světových médií. 

16:56 - Královský korespondent Sky Rhiannon Mills říká, že syn Harryho a Meghan nebude princem. Podle něj ani stále není jasné, zdali bude mít jakýkoliv titul.

16:51 - Oblíbené vyhlídkové kolo London Eye se dnes podle Sky News zbarví do modré barvy. 

16:48 - Princ Harry podle deníku Daily Mirror před zástupci médií, že se "uvidíme během dvou dnů". Nejpozději ve středu tedy vévoda a vévodkyně ze Sussexu ukážou svého prvorozeného syna.

16:44 - Britská média informují o oslavách v ulicích Windsoru, kde Meghan s Harrym v sídle Frogmore Cottage bydlí.

16:40 - Deník Daily Mail poukazuje na zajímavou souvislost. I současná královna Alžběta byla v době svého narození v nástupnické linii až na sedmém místě, přesto usedla na královský trůn už v 25 letech. 

Baby Sussex shares succession similarity to the Queen who was also born seventh in line to the throne but went on to become monarch aged 25https://t.co/K88oYEKSES

— Daily Mail U.K. (@DailyMailUK) 6. května 2019

16:36 - Vraťme se krátce zpátky do minulosti. Meghan a Harry se seznámili v červnu 2016, někdejší úspěšná herečka už předtím byla jednou vdaná. Mezi lety 2011 až 2013 měla za manžela filmového herce a producenta Trevora Engelsona.

16:30 - Momentálně vyvstávají především dvě největší otázky: jak bude syn vypadat a jak se bude jmenovat. S kurzem 5:1 je nynějším favoritem Arthur.

16:23 - Maminka Meghan Doria je podle deníku Daily Mirror velice šťastná z narození vnuka. 

The Duchess's mother, Doria Ragland, is 'overjoyed' by the arrival of her first grandchild #royalbaby https://t.co/tPi4DXYFCI

— Daily Mirror (@DailyMirror) 6. května 2019

16:20 - Narození nového člena královské rodiny samozřejmě hýbe celou Británií. Podle deníku Daily Mail se někteří fanoušci zhroutili, když se dozvěděli, že jde o chlapce.

'I was sure it would be a girl!' Fans go into meltdown as Palace FINALLY confirms Meghan has had a BOYhttps://t.co/ki5JkI4CV1

— Daily Mail U.K. (@DailyMailUK) 6. května 2019

16:16 - Harrymu a Meghan pogratuloval i současný šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn. O tom se přitom traduje, že je zastáncem toho, aby se z Velké Británie stala republika. 

Congratulations to Meghan and Harry on the birth of their baby. I hope they're all doing well. #royalbaby

— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) 6. května 2019

16:12 - Sky News ve svém online přenosu upozorňuje na zajímavý fakt. Syn Harryho a Meghan se narodil ve stejný den jako jeden z předchůdců Mayové Tony Blair nebo hollywoodský herec George Clooney.

16:10 - K narození syna už vévodovi a vévodkyni ze Sussexu pogratulovala také britská premiérka Theresa Mayová. 

Congratulations to the Duke and Duchess of Sussex on the arrival of their baby boy. Wishing you all the best at this happy time.

— Theresa May (@theresa_may) 6. května 2019

16:06 - Harry se tak zařadil po bok bratra i otce, jejichž prvorozený potomek byl rovněž kluk. Zatímco princ Charles měl s Dianou pouze chlapce, prostřední ze tří dětí prince Williama je dívka, princezna Charlotte, která před několika dny oslavila 4. narozeniny.

16:01 - Princ Harry prohlásil, že jde o "nejzajímavější zkušenost, jakou si vůbec dokázal představit". Dále uvedl, že o jménu dítěte mohli díky zpoždění přemýšlet o několik dní déle. 

The Duke of Sussex announces his wife has given birth to a baby boy.Follow the latest on the #royalbaby here: https://t.co/8KSPsa3ufS pic.twitter.com/xE4qo9Ct3v

— Sky News (@SkyNews) 6. května 2019

15:55 - Citujeme oficiální vyjádření vévody a vévodkyně ze Sussexu, které zveřejnili na Instagramu. 

"Jsme potěšeni, že můžeme oznámit, že jejich královská výsost vévoda a vévodkyně ze Sussexu přivítali prvorozeného potomka dnes brzy ráno. Jejich syn váží 3 a čtvrt kilogramu.

Vévodkyně i miminko jsou zdraví a v pořádku. Pár děkuje veřejnosti za nadšení a podporu během tohoto speciálního období v jejich životě."

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal), Kvě 6, 2019 v 6:37 PDT

15:50 - Dítě se narodilo už v 5:26 ráno.

15:47 - Dojatý princ Harry už uvedl, že je na svou manželku velice hrdý. 

The Duke of Sussex announces his wife has given birth to a baby boy.Follow the latest on the #royalbaby here: https://t.co/8KSPsa3ufS pic.twitter.com/xE4qo9Ct3v

— Sky News (@SkyNews) 6. května 2019

15:43 - Prakticky vzápětí to podle Sky News potvrdil Buckinghamský palác. Syn Harryho a Meghan má 3 a čtvrt kilogramu, dítě i matka jsou v pořádku. Princ byl u porodu přítomen. 

Buckingham Palace has announced the Duchess of Sussex has given birth to a baby son weighing 7lbs 3oz and mother and child are doing well

— Sky News Breaking (@SkyNewsBreak) 6. května 2019

15:41 - Podle Rebeccy English z deníku Daily Mail se vévodkyni Meghan a princi Harrymu narodil chlapec. 

It’s a boy!

— Rebecca English (@RE_DailyMail) 6. května 2019

15:38 - Sky News na Twitteru uvádějí, jaká jména se nejčastěji skloňují v souvislosti s prvorozeným dítětem Meghan a Harryho. Uvádějí čtyři: Diana, Ivy, Philip a Arthur.

What could Meghan and Harry call their first child? ? Diana? Ivy? Philip? Arthurhttps://t.co/qggPOP6iqj

— Sky News (@SkyNews) 6. května 2019

15:35 - Místo porodu dosud není známo, Meghan si však původně přála rodit doma. Dítě vévodkyně a prince Harryho bude v nástupnickém pořadí na královský trůn na 7. místě. 

15:30 - Televize Sky News zveřejnila oficiální oznámení Buckinghamského paláce, podle kterého začal porod během ranních hodin. Princ Harry je od té chvíle po boku Meghan. Další oznámení mají následovat později.

15:22 - Komentátor dění uvnitř královské rodiny Alistair Bruce pro Sky News řekl, že "pro královnu i národ je to velice vzrušující".

15:19 - Sky News připomíná, že se prvorozený potomek páru narodí jen krátce před prvním výročím jejich svatby, která se uskutečnila 19. května ve Windsoru. Tam už se teď objevují první britské vlajky v očekávání narození dítěte.

15:15 - Buckinghamský palác zprávu potvrdil i podle BBC.

The Duchess of Sussex has gone into labour with her first child, Buckingham Palace says https://t.co/5dEtyRl29O

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 6. května 2019

15:09 - Porod vévodkyně podle televize potvrdil i Buckinghamský palác.

Buckingham Palace has announced the Duchess of Sussex has gone into labour

— Sky News Breaking (@SkyNewsBreak) 6. května 2019

15:05 - Podrobnosti o místě porodu zatím nejsou známy. V úvahu připadají dvě možnosti, domácí porod ve Frogmore Cottage, nebo v blízké porodnici.

15:00 - Podle televize SkyNews začala britská vévodkyně Meghan Markle rodit dnes v časných ranních hodinách. Princ Harry je u porodu přítomen.

Témata: Meghan Markle Princ Harry královská rodina (gbr)