Zemřel skladatel Martin Böttcher! Napsal hudbu k filmům o Vinnetouovi a seriálu Derrick!

Martin Böttcher

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

22. dubna 2019 13:51

Ve věku 91 let zemřel skladatel filmové hudby Martin Böttcher, sdělila dnes agentuře DPA jeho dcera Betsy Schlüterová. Skladatel zemřel v noci z pátku na sobotu. Böttcher složil hudbu k více než 50 filmům a třem stovkám televizních snímků a seriálů.

Nejznámější jsou ale jeho skladby k příběhům o Vinnetouovi, včetně proslulé melodie z filmu Poklad na Stříbrném jezeře.

Právě díky této ústřední melodii filmu, později známé jako Old-Shatterhand-Melodie, která v roce 1962 vedla 17 týdnů žebříčky německých hitparád, se stal Böttcher takřka přes noc jedním z nejúspěšnějších německým filmovým skladatelů. Hudbu pak složil i k dalším filmovým mayovkám, například Vinnetou-Rudý gentleman, Vinnetou-Poslední výstřel, Petrolejový princ či Old Surehand.

Martin Böttcher se narodil 17. června 1927 v Berlíně a už od dětství hrál na klavír. Jeho vášní bylo letectví, toužil se stát pilotem. Po druhé světové válce ale odešel do Hamburku, kde začal hudební kariéru v rozhlasovém orchestru. Jako skladatel filmové hudby debutoval v roce 1955.

Pro televizi složil Böttcher hudbu i k několika dílům detektivních seriálů Derrick či Otec Braun. V roce 1995 dostal za přínos německé kinematografii Čestnou cenu za filmovou hudbu.

Podle německých médií zemřel autor hudby k Vinnetouovi v severním Německu ve městě Rendsburg, kam se na sklonku života vrátil po letech strávených na Sardinii a ve švýcarském Luganu.

Témata: Martin Böttcher Hudba