Louis de Funès a jeho tajemství: Proč mu komunisté zabránili v cestě do Československa?

Louis de Funès 7

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

14. dubna 2019 13:20 | Aktualizováno: 15. dubna 2019 1:11

Krátce před smrtí chtěl legendární francouzký herec Louis de Funès zavítat do Československa. Co tu chtěl a proč to nevyšlo? Tajemství jeho nevydařené cesty k nám prozradilo nedávno hned několik lidí.

Dodnes je francouzský herec Louis de Funès v Česku velice populární, řada filmů, v nichž exceluje, běží každý rok v reprízách, které si spousta českých diváků nenechá ujít. Herec, který už je celých 36 let po smrti, sem přitom chtěl svého času zavítat, potkal se však s nevolí tehdejší moci.

Na začátku 80. letech totiž natáčel v sousedním Německu pořad pro televizi a napadlo ho, že by se stavil za svým „českým hlasem“ Františkem Filipovským, který jej dlouhá léta daboval, za což si od de Funèse vysloužil pochvalu.

Francouzský komik si totiž nechával promítat ukázky dabingu svých filmů a právě Filipovský jej obzvlášť zaujal. Funés dokonce do tehdejšího Československa poslal děkovný dopis. Sám Filipovský přitom neměl o českém znění jeho filmů valné mínění.

„Já jsem měl vždy z jeho dabování rozpaky, takový mindrák. Protože mi připadalo, že ho plaguju, že se živím na překrásném nádherném geniálním komickém výkonu,“ vzpomínal před lety.

„K té návštěvě nakonec kvůli zásahu tehdejší moci nedošlo,“ řekl před rokem deníku Aha! publicista Petr Burda, který se touto věcí zabýval. Komunistům se zkrátka aktivita herce ze Západu nezamlouvala.

Potvrdila to dokonce i dcera českého herce Pavlína Filipovská. „To je pravda, táta se s Louisem de Funèsem nikdy nepotkal. Jen ho s nadšením a obdivem daboval,“ prozradila. Uvolnění poměrů na konci 80. let už se de Funès bohužel nedožil. Zemřel v roce 1983, Filipovský o 10 let později.

Témata: Louis de Funès František Filipovský