Freddie Mercury je hlavně imigrant, prozradil scénárista Bohemian Rhapsody!

Rami Malek 7

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

10. dubna 2019 16:57

Scénárista filmu Bohemian Rhapsody prozradil, jak chtěl v úspěšném oscarovém filmu vykreslit frontmana Queen Freddieho Mercuryho. Úspěšný autor několika filmových adaptací také řekl, jaký má návod pro psaní životopisných snímků.

Anthony McCarten je autorem scénáře k oscarovému filmu Bohemian Rhapsody. V rozhovoru pro Hindustan Times teď prozradil, o co mu šlo při psaní životopisného snímku o kapele Queen a jejím frontmanovi Freddiem Mercurym.

„U Freddieho Mercuryho hrál roli i fakt, že pod nánosem ikony byl příběh imigranta, který se chtěl stát hvězdou. Byl bezděčně plachý,“ popisuje novozélandský spisovatel. Pro McCartena byla tedy klíčová i linka, že Mercury pocházel ze Zanzibaru. Film také začíná scénou, kdy budoucí zpěvák Queen - jako spousta imigrantů - nakládá zavazadla na londýnském letišti Heathrow.

Pro McCartena zdaleka nešlo o první zkušenost s psaním scénáře životopisného filmu. Jaký je jeho návod? „Je nezbytné je polidštit tím, že představíte oblast jejich života, kterou lidé neznají. Když to nejde, snažíte se jít do detailu, abyste z ikony udělali obyčejného člověka,“ vysvětluje oblíbený scénarista.

Během posledních let se podílel i na scénáři k filmům Teorie všeho o Stephenu Hawkingovi a Nejtemnější hodina o Winstonu Churchillovi. „Stephen Hawking byl romantik uvnitř intelektuála. Churchill pro mě zase není řvoucí lev, ale pochybující muž,“ líčí novozélandský spisovatel.

O osobnosti Mercuryho už McCarten dříve promluvil pro server Noted. „Jeho pódiová prezentace vedla mnohé, včetně mě, k myšlence, že to byla divoká osobnost, která nebyla nikdy nejistá. Zjistil jsem ale, že byl v jádru mnohem zranitelnější,“ řekl tehdy.

Novozélandský spisovatel připomíná, že Mercury naopak bojoval se samotou a hledal se. „Jeho největší úspěch je, že našel pokoj, ačkoliv byl součástí toho neuvěřitelného kolotoče,“ nechal se slyšet v listopadovém rozhovoru.

Témata: Freddie Mercury film Bohemian Rhapsody