Další slavná kapela přiznává: Queen nás naučili spoustu věcí!

Kansas (kapela) 2

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

5. dubna 2019 15:20

Kapela Kansas sice nikdy nedosáhla takového úspěchu jako legendární Queen, na společné turné před 45 lety ale její členové vzpomínají rádi. Spoustu věcí se totiž od Mercuryho a spol. naučili, ačkoliv měli v průběhu koncertní šňůry i své výhrady. O co šlo?

Písničku Dust in the Wind možná znáte, aniž byste věděli, že je od kapely Kansas. Tato americká hudební formace měla v roce 1974 tu čest předskakovat slavnějším kolegům ze skupiny Queen na jejich prvním celosvětovém turné. V pořadu Ultimate Classic Rock Nights na to zavzpomínal bubeník Kansasu Phil Ehart.

„Turné Queen bylo spektakulární,“ řekl na úvod. „Hodně na nás zapůsobili, protože jsme je moc neznali. Museli jsme si dokonce jít koupit album Sheer Heart Attack, nebyli jsme jejich velcí fandové,“ přiznává Ehart.

„Když Richard (Williams, kytarista – pozn.red.) viděl přebal té desky, řekl: ‚S těmi nebudeme dobře vycházet‛,“ vzpomíná bubeník Kansasu. To se ale mýlili. „Byli skvělí,“ přitákává Williams. „Naučili jsme se od nich, jak správně postavit setlist (pořadí písní – pozn.red.), a navíc to byli skvělí parťáci na cestu,“ dodává.

Bubeník Ehart ale připomíná, že k nim měli i výhrady, protože nedostávali moc velký prostor. „Naše pódium mělo asi dva metry. Taky nám nedali žádná světla, jen bodové reflektory. Takže když jsme hráli, svítilo se jen na nás. Prostě to celkově nebylo dobře osvětlené, navíc jsme ani nemohli zahrát přídavek,“ popisuje.

Pak se však u nich v šatně stavil kytarista Queen Brian May, a to právě ve chvíli, kdy se blížil koncert v rodném Kansas City. „Ptal se, jak se nám daří. ‚Opravdu to chceš vědět?‛ Odvětil, že ano. ‚Je to na houby! Zítra hrajeme v Kansasu a vy nám ani nedáte přídavek… A ani pořádné osvětlení‛,“ postěžoval si tenkrát Ehart.

May si prý v jejich šatně sedl, aby si všechno pečlivě vyslechl. „Druhý den se všechno změnilo, úplně všechno. Byla to věc managementu a kapela nic nevěděla. Začali se k nám chovat opravdu mile. Jak říká Rick, dodneška jsme přátelé,“ konstatuje bubeník Kansasu.

Témata: Kansas (kapela) skupina Queen Freddie Mercury