Britové mají jasno: Cenzura dokumentu Leaving Neverland!

Jackson, Michael 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

28. března 2019 10:33

I britská média se v posledních týdnech připojila do honu po exkluzivních informacích o sexuálním obtěžování dětí ze strany Michaela Jacksona. K filmu Leaving Neverland, který nynější vlnu zájmu vyvolal, však Britové zaujali překvapivé stanovisko. Lži vysílat nebudeme, vzkázali.

Kontroverzní dokument Leaving Neverland vyvolal ostrou reakci obou táborů. Zatímco mnozí lidé volají po přehodnocení odkazu „krále popu“, jeho příznivci se ho snaží všemožně bránit, když se on sám už hájit nemůže. Nejprve vyrukovali s kampaní, která dehonestovala Jacksonovy údajné oběti, teď ale přišli s o poznání účinnější metodou.

Začali totiž poukazovat na nesrovnalosti v dokumentární výpovědi Wadea Robsona a Jamese Safechucka, což mělo být prý i důvodem, proč ji HBO ve Velké Británii odvysílala ve verzi kratší o celých 45 minut. Ze lži přitom usvědčili nejen obě údajné oběti, ale i jejich rodinné příslušníky, kteří rovněž vypovídali před kamerou.

Třeba matka Jamese Safechucka tvrdila, že se v roce 2009 radovala s Jacksonovy smrti, protože už nikomu neublíží. Její syn se však s hrozivým tajemstvím svěřil až o pět let později. James měl lhát i o tom, že s nástupem puberty přerušil s Jacksonem kontakt. Existují totiž fotografie a videa, která ho usvědčují z opaku.

A podobných nesrovnalostí přibývá. Safechuck mimo jiné řekl, že díkůvzdání roku 1987 strávil s rodinou u Jacksona, zpěvák však byl tou dobou na turné k albu Bad. Nesedí ani okolnosti údajné tajné svatby „krále popu“ s malým chlapcem. Safechuck tvrdil, že na líbánky vyrazili do pařížského zábavního parku Euro Disney. Ten však ještě tou dobou neexistoval.

Manipulace ve prospěch jednostranného vyznění dokumentu se měli dopustit i filmaři. Nepoužili totiž pasáž ze Safechuckova domácího videa, kde mu Jackson během blahopřání k narozeninám připomíná, aby s rodiči trávil více času a byl vděčný, že mu dali život. Dokument přitom pracuje s teorií, podle které se „král popu“ snažil oddělit oba chlapce od jejich rodičů.

Ušetřen nebyl ani Wade Robson. Taneční choreograf před kamerou prohlásil, že jej Jackson donutil ke lživé výpovědi v jeho prospěch. Podle zpěvákova synovce Taje Jacksona však ke společné večeři obou mužů došlo až po soudu. Aukční síň Julien‘s zase potvrdila, že Robson prodal spoustu věcí, kterými mu Jackson platil za údajné sexuální služby. Robson je přitom na konci filmu „hrdinně“ pálí.

Témata: Leaving Neverland Michael Jackson