Nemělo se to stát! Takhle rozlítila Mercuryho smrt herečku Elizabeth Taylorovou!

Elizabeth Taylorová 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

21. března 2019 14:44

Populární herečka Elizabeth Taylorová bojovala za lepší informovanost o AIDS už několik let předtím, než zemřel legendární zpěvák Freddie Mercury. Po jeho smrti jí ale kapela Queen dala jedinečnou možnost promluvit o nemoci k lidem. Co Taylorová řekla?

Herečka Elizabeth Taylorová patřila k těm, kteří půl roku po Mercuryho smrti, vystoupili v londýnském Wembley na vzpomínkovém koncertě. Publikum tehdy utišila jednoduchou větou: „Mám něco na srdci.“ Co chtěla říct?

„Jsme tu proto, abychom celému světu řekli, že Freddie – stejně jako další, kteří podlehli AIDS – zemřel předčasně,“ řekla tehdy šedesátiletá filmová hvězda na pódiu. „Nemuselo se to stát. Nemělo se to stát. Prosím, nedovolme, aby se něco podobného zase stalo!“ pokračovala.

Pro server People na vše zavzpomínala vnučka herečky Naomi Wildingová, pro kterou šlo o elektrizující moment. Babičku totiž na koncertu doprovázela. „Bylo to poprvé, kdy jsem viděla, jaký má vliv na lidi,“ uvědomuje si po letech. „Byla jsem opravdu hrdá na to, že je to moje babička. Byla to vůdčí osobnost,“ dodává.

Shodou okolností založila Taylorová nadaci The Elizabeth Taylor AIDS Foundation ve stejném roce, kdy slavný zpěvák této hrozivé nemoci podlehl. Mercury veřejně přiznal svou diagnózu pouhý den před smrtí. Herečka přišla už o šest let dřív o kolegu Rocka Hudsona a smrt Mercuryho jen podpořila její aktivismus.

„Viděla to jako možnost oslovit víc lidí,“ vzpomíná Wildingová na vzpomínkový koncert v dubnu 1992. „Najednou měla před sebou mnohem víc lidí, kteří potřebovali porozumět, o jak závažnou věc jde. Byli zranitelní. Nikdo by si nemyslel, že Freddie Mercury bude zranitelný,“ vysvětluje vnučka slavné herečky.

Taylorová tehdy mluvila velmi upřímně. „Použijte kondom pokaždé, když budete mít sex,“ apelovala na publikum. „Opravdu pokaždé. Ať jste heterosexuál, homosexuál, nebo bisexuál. Použijte kondom,“ vzkázala fanouškům. „Babičce to dodávalo energii a bylo to vidět,“ popisuje Wildingová.

„Tehdy se cítila opravdu dobře fyzicky i mentálně. Zrovna si prošla odvykačkou a byla střízlivá. Ztratila nadváhu, kterou měla předtím. S vlastní nadací měla další důvod k životu. Byla to zkrátka neskutečná změna k lepšímu,“ líčí Wildingová.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen Elizabeth Taylorová