Česko se rozloučilo s Aťkou Janouškovou: Gott poslal věnec, přišli Josef Zíma či Valerie Zawadská!

Pohřeb Aťky Janouškové 4

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

21. března 2019 12:24

Rodina, kolegové i známí se dnes rozloučili s Aťkou Janouškovou (†88). Pohřeb herečky, která zemřela 7. března, se konal ve velké obřadní síni strašnického krematoria.

Už před jedenáctou se začali scházet smuteční hosté. Nechyběla mezi nimi ani nevlastní sestra herečky Milada Šantrůčková. Ta sice bydlela nedaleko, přesto se ale nestýkaly.

Rozloučit se přišli i kolegové Aťky Janouškové – například herečka a dabérka Valérie Zawadská (60). Ta se usadila hned do první řady. Do druhé se pak posadil zpěvák Josef Zíma (86) či zpěvačka Yvetta Simonová (90).

Věnec poslal i zpěvák Karel Gott, který nazpíval úvodní píseň k seriálu Včelka Mája, který Aťka Janoušková nadabovala.

Smuteční obřad vedl kněz Hieronymus Jan Hejduk, který přidal osobní vzpomínku nejmenší českou herečku Během posledního rozloučení zněla hudba i hereččiny oblíbené melodie. V úvodu pak záznamu jejího vystoupení s písní Zázračný doktor zazněl i hlas samotné Janouškové.

Janoušková zemřela 7. března. V jejím bytě ji našel bezvládně ležet přítel Lubomír Zemanec poté, co mu herečka několik dní nebrala telefon. Pitva později ukázala, že Janoušková prodělala plicní embólii.

Aťka Janoušková, vlastním jménem Vlasta Janoušková, byla česká herečka a zpěvačka. Hraní se věnovala už od dětství. Ačkoli upřednostňovala divadlo, zahrála si i v několika filmech.  Její neobyčejný dětinský hlas je neodmyslitelně spjat především s nejrůznějšími pohádkovými bytostmi a pořady pro děti, nadabovala Včelku Máju, Broučky nebo Příběhy včelích medvídků.

Témata: Aťka Janoušková