Proč byl Freddie Mercury nejlepší? Zpěvákův známý prozradil jeho recept na úspěch!

Freddie Mercury a Rudi Dolezal.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. března 2019 14:49 | Aktualizováno: 21. března 2019 5:34

Nešlo mu o slávu, nešlo mu o peníze, legendární zpěvák Freddie Mercury chtěl prostě vždycky být jen ten nejlepší. Tak na něj vzpomíná rakouský režisér Rudi Dolezal, který s ním pracoval během posledních 10 let jeho života. Kvůli úspěchu se však Mercury musel vzdát řady věcí.

Rakouský režisér Rudi Dolezal vzpomíná, jak se vnutil do přízně Mercuryho i kapely Queen. Na začátku osmdesátých let s nimi natáčel rozhovor pro německou televizi. „Když jsme měli hotovo, prostě jsem jim řekl: ‚Až budete shánět dobrého režiséra pro další videoklip, klidně mi zavolejte,‛“ popisuje.

Byla to poněkud troufalá nabídka, když však v roce 1985 Queeni nahrávali v mnichovském studiu u producenta Reinholda Macka, Dolezal dostal svou šanci. Zavolal mu totiž manažer kapely, který jej požádal, aby natočil videoklip k novému singlu One Vision přímo během nahrávání. Tak odstartovala plodná spolupráce na několik dalších let.

Dolezal se spřátelil především s Mercurym a přáteli zůstali až do zpěvákovy smrti. „Mezi mnou a Freddiem vzniklo speciální pouto. Byl inteligentní a rychlý, museli jste být pořád ve střehu,“ vzpomíná rakouský režisér. „Taky byl netrpělivý. Ještě ani nedořekl, co vlastně chce, a už to chtěl mít!“ dodává.

Mercury vyžadoval v práci vysoké standardy, Dolezal se proto rozhodl, že je bude po zpěvákovi rovněž vyžadovat. Ten mu vyhověl. „Pokud jsme měli natáčení a já dopředu řekl: ‚Freddie, musíš vstát v 5 ráno, protože tam chci mít vycházející slunce,‛ tak tam v těch 5 ráno prostě byl,“ líčí filmař.

Jak se vlastně legendární zpěvák držel tak dlouho na vrcholu? Dolezal to popisuje na příhodě ze zpěvákova pokoje, kde na zdi visely zlaté desky. „Řekl mi: ‚Vidíš to zlato? Proč si myslíš, že pořád pokračuji? Dělám to, protože chci stále vědět, že jsem ten nejlepší za mikrofonem. To je ten zápal. A já to sám sobě dokázal,‛“ vzpomíná Dolezal.

Zároveň mu ale Mercury připomínal, že každý úspěch má svou cenu. „Taky mi říkal: ‚Každý stupínek nahoru po žebříku ti přinese ztrátu něčeho, co si miloval. Přijdeš o přátele, možná dokonce i o rodinu. To je ta cena, kterou musíš zaplatit.‛“ Sám Mercury o spoustu přátel přišel, v listopadu 1991 pak sám přišel o život. Na vině bylo onemocnění AIDS.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen