Freddie Mercury naposledy před kamerou: Takhle šíleně na tom byl!

Freddie Mercury v klipu These Are The Days Of Our Lives.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

19. března 2019 15:20 | Aktualizováno: 19. března 2019 17:03

Legendární zpěvák Freddie Mercury zemřel v listopadu 1991, ještě předtím ale stihl natočit poslední videoklip pro Queen. Byl černobílý, aby co nejvíce skryl jeho špatný zdravotní stav. Jeho režisér teď prozradil, jak na tom Mercury skutečně byl.

Ještě než zemřel, stačil Freddie Mercury natočit poslední videoklip k písni These Are The Days Of Our Lives. Rakouský režisér Rudi Dolezal pro server People zavzpomínal na jeho natáčení. „Věděl, jak moc je nemocný, a tohle bylo naposledy, co byl před kamerou,“ popisuje okolnosti vzniku klipu, který byl černobílý, aby skryl Mercuryho zdravotní stav.

Ten byl tou dobou už opravdu špatný. „Jeho chodidlo byla prakticky jedna velká otevřená rána,“ líčí Dolezal. „Musel cítit šílenou bolest, ale to nevidíte. Vidíte jen muže a jeho osud. Nezáleželo na tom, jak mizerně se právě cítí, vždycky na něj bylo spolehnutí. Nestál o žádné speciální zacházení, byl opravdu statečný,“ dodává.

„AIDS nikdy nebylo téma, nikdy jsme o tom nemluvili. On si to ani nepřál,“ vzpomíná jednašedesátiletý režisér. „Většina lidí ani stoprocentně nevěděla, že to má, stranou dejme kapelu a pár dalších. Vždycky říkal: ‚Nechci ostatním dělat potíže tím, že jim povím o své tragédii,‛“ říká rakouský filmař.

Kvůli Mercuryho chatrnému zdraví probíhalo natáčení posledního videoklipu hekticky. Jednu jedinou scénu dojemného rozloučení s fanoušky kapely si však legendární zpěvák přál natočit podruhé, protože se mu původně nelíbila.

„V posledních vteřinách písně skládá účty za celý svůj život: ‚Byl jsem velká superstar, ale nebral jsem to zase tak vážně.‛ Pak jen naposledy zašeptá fanouškům: ‚I still love you.‛ A pak odejde ze života,“ popisuje Dolezal. „Dokonce i na konci života chtěl odejít jako umělec. Tak si přál, aby ho lidi vnímali,“ přemítá.

Devět let po Mercuryho smrti o něm Dolezal natočil na Grammy nominovaný dokument Freddie Mercury: The Untold Story. Teď navíc připravuje další a stále se řídí radou, kterou mu zpěvák kdysi dal: „Rudi, nesnaž se být druhý nejlepší. Vždycky se pokoušej o nemožné.“

Témata: Freddie Mercury skupina Queen