Tajemství skupiny Queen? Mercury chtěl odejít a s těmito měl zpívat

Freddie Mercury 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. března 2019 15:15 | Aktualizováno: 11. března 2019 17:33

Neshody mezi sebou členové legendární britské kapely Queen mívali často, proto se spekuluje i o tom, kdy a proč hrozil formaci rozpad. Třeba frontmana Freddieho Mercuryho evidentně lákala i spolupráce s jinými hudebníky. Na koho měl tedy spadeno?

Rakouský filmový režisér Rudi Dolezal patřil k blízkým přátelům zpěváka Queen Freddieho Mercuryho. Natočil o něm dokument, režíroval videoklip These Are The Days Of Our Lives, který obsahuje poslední záběry legendárního frontmana před jeho smrtí v listopadu 1991. Ještě dávno předtím byl ale Dolezal přítomen něčemu docela jinému.

Známý filmař patřil k běžným hostům na Mercuryho slavných večírcích v jeho rezidenci v londýnském Kensingtonu. „Byl ta nejlepší hospodyně, jakou si umíte představit,“ hodnotí vtipně Dolezal, jaký byl Mercury hostitel. Na party často nechyběli ani další populární hudebníci té doby a právě na jedno takové setkání Dolezal zavzpomínal pro New York Post.

„Freddie mě k sobě zval velice často a na jedné večeři se objevili Rod Stewart a Elton John. Vzpomínám si, že se kecalo o dalších hudebnících, když Rod přišel s nápadem na kapelu Nose, Teeth & Hair (Nos, zuby a vlasy), protože sám měl velký nos, Elton měl problémy s vlasy a Freddie měl svoje zuby,“ popsal Dolezal.

Samotný Stewart se o všem zmínil ve své nedávné autobiografii, kde zavzpomínal, jak tahle myšlenka poprvé zazněla během jejich setkání v Los Angeles. „Queen si pronajali dům v Bel Air, já a Elton jsme tehdy strávili dlouhý večer s Freddiem. Byl to příjemný a vtipný společník, kterého jsem obdivoval. Diskutovali jsme tenkrát i o možnosti vytvořit superkapelu,“ uvedl Stewart.

„Napadlo nás jméno Nose, Teeth & Hair podle našich poznávacích znaků. Původní nápad byl, že budeme vystupovat jako Beverley Sisters (britská ženská vokální skupina populární na přelomu 50. a 60. let – pozn.red.). Bohužel ten projekt nikdy nikam nedospěl, což je pro moderní hudbu velká a trvalá ztráta,“ povzdechl si Stewart.

Nose, Teeth & Hair tedy nikdy nevystoupili, Elton John si ale zazpíval s Queen na vzpomínkovém koncertě po Mercuryho smrti, kde spolu s kapelou a zpěvákem Guns N‘Roses Axlem Rosem vystřihl fenomenální Bohemian Rhapsody.

Témata: Freddie Mercury Elton John rod stewart skupina Queen