VIDEO: Freddie / Rami a Live Aid - Jak moc Rami Malek napodobil Freddieho Mercuryho?

Freddie Mercury / Rami Malek

Autor: Jan Novák, stars24.cz

10. března 2019 6:37 | Aktualizováno: 10. března 2019 18:40

Co rozhodlo o Oscarovi pro herce Ramiho Maleka? Dost možná to byly závěrečné scény filmu Bohemian Rhapsody, v němž Malek ztvárnil zpěváka Freddieho Mercuryho v jeho vrcholné formě během památného koncertu Queen na Live Aid. Jak obstál v konkurenci legendy?

Legendární vystoupení kapely Queen na charitativním koncertu Live Aid v létě 1985 uzavírá loňský film Bohemian Rhapsody. Oscarovému představiteli hlavní role Ramimu Malekovi se tam povedlo Mercuryho tehdejší show napodobit tak věrně, že se tyto filmové scény rovněž zapíší do dějin.

Malekovo načasování je bezchybné, vždyť triumfální zdvižení ruky do vzduchu na konci skladby Bohemian Rhapsody udělal herec ve stejnou chvíli jako Mercury před více než 30 lety. V ten samý moment se oba ujali i slavného Mercuryho mikrofonu na krátké tyči. Film je prostě zrcadlem reálného koncertu.

Malek perfektně kopíruje Mercuryho pohyby, během Radio Gaga tak oba „simultánně“ tleskají, jindy si zase Malek v pravou chvíli přehodí mikrofon z pravé ruky do levé. Zdatně kopírují své předobrazy i hudebníci. Třeba filmový představitel kytaristy Briana Maye Gwilym Lee se pokusil věrně napodobit Mayovu techniku hry.

Herec Rami Malek se dříve nechal slyšet, že si kvůli těmto scénám dokonce najal kouče. Společně pak sledovali nejen originál samotného vystoupení Queen na Live Aid, ale další umělce, kteří Mercuryho inspirovali. „Kolikrát bylo prospěšnější sledovat Lizu Minnelli,“ uvedl Malek v rozhovoru pro New York Times.

"Naší snahou bylo dostat tam každý pohyb, každé gesto. Cítil jsem, že to mám v kostech a nechtěl jsem to mnohokrát opakovat. Ztratila by se pak trocha autenticity, kdyby v tom bylo moc snahy. Ne všechno proto dokonale sedí, ale obětoval jsem to pro tu sílu momentu. Ale jasně, sledoval jsem ten koncert pořád dokola,“ popisoval filmový představitel Mercuryho.

Zajímavostí je, že scény z Live Aid se natáčely hned první den, podle Maleka chtěli tvůrci zjistit, zdali se herci opravdu pro role hudebníků hodí. „Víte, je to lepší než v půli natáčení zjistit, že jsme příšerní. Produkce by to mohla rovnou zabalit, ušetřit peníze a nikdo by nemusel tři měsíce sledovat naší „béčkovou“ verzi Queen,“ vysvětloval Malek.

Témata: Freddie Mercury Rami Malek skupina Queen