Láska jeho života. Nikoho nebudu milovat tolik jako Mary, říkal Mercury. Byl tedy gay?

Freddie Mercury

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. března 2019 15:41

O frontmanovi legendární kapely Queen se traduje mnohé. K nejčastějším tématům patří sexualita Freddieho Mercuryho. Dnes už se má za to, že charismatický zpěvák byl gay. Proč tedy tvrdil, že největší láskou jeho života je žena?

Freddie Mercury a Mary Austinová se seznámili v roce 1969, jemu bylo 24, ona byla o pět let mladší. Od té chvíle se ale jejich cesty nerozdělily. Už od začátku je spojovala jistá touha po neobyčejném životě, Freddie toužil po velké hudební kariéře, zatímco Mary už v patnácti odešla ze školy a začala pracovat.

Rychle se do sebe zamilovali a přestěhovali se do společného stísněného bytu, kde však dlouho nepobyli. Už v roce 1970 totiž začala stoupat hvězda kapely Queen a Freddie začal vydělávat násobně víc peněz. Tou dobou tvořili harmonický pár, Mercuryho sexualitu nikdo nezpochybňoval, ačkoliv nosil vyzývavé oblečení a na pódiu se choval dost teatrálně.

„Byla roztomilá, chodili k nám společně na jídlo. Přávali jsem si, aby se vzali a žili normální život s dětmi,“ vzpomínala později Mercuryho matka. Ačkoliv Austinová potvrdila, že od Mercuryho dostala prsten, na svatbu nakonec nikdy nedošlo.

Mercury s Austinovou spolu strávili celých sedm let, než se jí zpěvák svěřil se svými pocity. Sám sebe tehdy označil za bisexuála. „Ne, Freddie, nemyslím si, že si bisexuál. Ty jsi gay,“ odvětila mu jeho přítelkyně. Zatímco milostnému vztahu tak učinili přítrž, jejich přátelství pokračovalo dál. Mercury zařídil Austinové byt, takže se z nich stali sousedé.

„Všichni moji partneři se ptali, proč nemohou nahradit Mary, ale to je prostě nemožné. Ona je můj jediný přítel. Ona je vlastně jako moje manželka, pro mě to bylo manželství. Důvěřujeme si a to mi bohatě stačí,“ popisoval později Mercury. „Tak moc jako do Mary se nezamiluji do žádného muže,“ dodal frontman Queen, který později navázal milostný vztah s Jimem Huttonem.

Mary měla později dva syny, Freddie byl kmotrem toho prvního. Narození druhého dítěte se už nedožil, v roce 1991 totiž zemřel na následky AIDS. Austinová patřila k prvním lidem, kterým se svěřil s tím, že je HIV pozitivní, ona se o něj do poslední chvíle vzorně starala.

Mercury své největší lásce odkázal většinu svého majetku včetně rezidence v londýnském Kensigtonu. Také je jedinou osobou, která zná místo jeho posledního odpočinku, dle svých slov si sama hodlá vzít toto tajemství do hrobu. Vždyť byla „Láskou jeho života“, jak se v překladu jmenuje píseň, kterou Mercury Austinové věnoval a tak rád zpíval na koncertech.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen