Klíčový muž Freddieho Mercuryho! Kdo byl Kenny Everett?

Freddie Mercury

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

27. února 2019 12:29 | Aktualizováno: 27. února 2019 22:12

Jde o méně známé jméno mezi přáteli legendárního rockového zpěváka Freddieho Mercuryho, které ale sehrálo opravdu klíčovou roli. DJ Kenny Everett proslavil Queen údajným nedopatřením, když „omylem“ pustil do éteru kultovní skladbu Bohemian Rhapsody. Co pojilo obě extravagantní osobnosti?

Zmínka o Kenny Everettovi se objevila i v oscarovém filmu Bohemian Rhapsody. Rádiový DJ se s Mercurym seznámil v roce 1974, když jej pozval do své ranní show na Capital Radio. Oba muži si ihned padli do noty, měli totiž podobně okázalý životní styl. Everett vzápětí sehrál klíčovou roli v prvotním úspěchu kapely Queen.

O rok později totiž Mercury navštívil Everetta i s nahrávkou singlu Bohemian Rhapsody. Diskžokej mu nejdřív odvětil, že pochybuje o tom, že kterékoliv rádio zahraje šestiminutovou píseň, už po prvním poslechu ale změnil názor. „Zapomeň na to, tohle bude číslo jedna po několik století,“ pronesl.

Přitom Everettova stanice sama nahrávku nepřijala, ale on sám o písni, kterou by chtěl, ale nemůže zahrát, v jednom kuse mluvil. Až jednoho dne zazněla Bohemian Rhapsody „náhodou“ v éteru, což Everett okomentoval slovy: „Ups, musel mi uklouznout prst.“

Telefony v Capital Radio téměř ihned zahltily desítky volajících, kteří chtěli vědět, o jakou píseň jde a kdy vyjde. Rostoucí zájem reflektoval i Everett, který jednou pustil Bohemian Rhapsody šestatřicetkrát za jediný den, píseň tedy zněla dvakrát během tří hodin vysílání.

Během sedmdesátých let se oba výstřední muži sblížili mnohem víc. V první polovině osmdesátých let je lidé běžně potkávali v londýnských klubech, kde experimentovali s drogami, ale i zkoumali svou sexualitu. Podle dostupných informací však mezi sebou partnerský vztah nikdy nenavázali.

V roce 1985 se ale jejich cesty rozešly, mohl za to spor ohledně užívání drog. Přátelství uškodila i autobiografie Everettovy manželky „Lady Lee“, v níž se Mercury postavil na její stranu. Čas ale nakonec rány zahojil.

Oba totiž potkal stejný osud. V roce 1989 byl i Everett pozitivně testován na vir HIV. Chatrné zdraví obou mužů je opět sblížilo. Oblíbený DJ přežil Mercuryho o čtyři roky, zemřel v dubnu 1995 na následky onemocnění AIDS.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen film Bohemian Rhapsody