Freddie Mercury nebyl jediný! Koho ze slavných si vzala nemoc AIDS?

Freddie Mercury

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. února 2019 11:14

AIDS je jednou z největších hrozeb současnosti. Navzdory osvědčeným způsobům, jak se před ní chránit, počet nakažených lidí přibývá, a choroba se nevyhýbá ani slavným lidem. Podívejte se, kteří z nich svůj boj s touto nemocí prohráli.

Pravděpodobně nejslavnějším umělce, kterého zabila nemoc AIDS, byl zpěvák legendární skupiny Queen Freddie Mercury. Kdyby se nakazil dnes, moderní léčba by mu dokázala prodloužit život, zpěvák jí ale podlehl 24. listopadu 1991.

Dalším slavným umělcem, který podlehl AIDS, byl Rock Hudson. Hvězda filmového plátna 50. a 60. let má na kontě takové kultovní klasiky jako Never Say Goodbye, Sbohem, armádo, Italské prázdniny, nebo Showdown. Nemoci podlehl 2.10.1985.

Nemoc si ale brala i mezi ženami. Gia Carangi, první světová supermodelka, si v mládí vypěstovala silnou drogovou závislost, která ji postupně připravila o zakázky a nakonec i o zdraví. Nakazila se AIDS a zemřela  18. listopadu 1986 ve věku 26 let.

Isaac Asimov je známý především mezi fanoušky literatury. Napsal přes 300 vědeckých, vědecko-populárních a sci-fi knih, z nichž nejslavnější je kniha Já, robot a série Nadace. Autor tří zákonů robotiky zemřel 6. dubna 1992, poté, co se při operaci v roce 1983 nakazil kontaminovanou krví.

Herec Anthony Perkins se do podvědomí diváků z celého světa zapsal jako Norman Bates z filmu Psycho. Úspěšný herec má na kontě desítky slavných filmů, nemoci podlehl 12. září 1992.

Stejný osud čekal například Roberta Reeda. Dříve populární a filmový herec zemřel na následky nemoci 12. května 1992.

Ani sportovcům se nemoc nevyhýbá. Arthur Ashe byl tenisová legenda a stal se prvním tenistou tmavé pleti, který nastoupil za daviscupový tým Spojených států amerických. I on ale zemřel na komplikace spojené s chorobou AIDS třináct let poté, co byl nakažen při krevní transfúzi. Naposledy vydechl  6. února 1993.

Mezi herci, sportovci, spisovateli, ale i ve světě hudby a modelingu najdeme desítky slavných lidí kteří nemoci podlehli. V dřívějších dobách nebyla nemoc příliš známá a i lékaři měli často problém ji rozpoznat. Jak však ukazuje historie, ne každý případ nákazy se odehrál rizikovým stykem.

Ten je největší hrozbou dnes, kdy je veškerá transfuzovaná krev přísně testována, a transplantace probíhá pouze u zdravých dárců. Dříve ale testy neprobíhaly, a nemoc si tak brala i ty nejslavnější z nejslavnějších.

Témata: Freddie Mercury aids celebrity