Kontroverzní koncert Mariah Carey! Kde zpívala slavná americká zpěvačka?

Carey, Mariah 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

2. února 2019 12:39

Interpretka slavného vánočního hitu All I Want For Christmas Is You Mariah Carey možná přijde o některé fanoušky. Jako vůbec první žena totiž vyrazila koncertovat do kontroverzní arabské země.

Americká zpěvačka Mariah Carey odmítla zrušit show v Saudské Arábii, ačkoliv jí k tomu vyzývali mnozí aktivisté, kteří ji přesvědčovali, aby show zrušila, nebo alespoň zažádala o propuštění 11 ženských lidskoprávních aktivistek, které Saúdská Arábie zadržuje od května 2018.

Jednou z nich je Loujain Alhathlúlová, jejíž bratr pro CNN popsal, jaké podmínky panují v tamním vězení. Sestra měla rodině vyprávět, že byla bita, dávali jí elektrošoky a ve sklepě jí i sexuálně zneužívali. „Vyzve Mariah Carey k jejímu propuštění na pódiu? Vyslyší můj hlas?“ ptal se její bratr Walid.

Ale Carey, která vystoupila společně se zpěvákem Seanem Paulem a DJ Tiestem, na výzvu nereagovala. Americká zpěvačka prý nabídku přijala, protože jí brala jako pozitivní krok směrem k ukončení genderové segregace v Saúdské Arábii.

„Jako první ženská světově známá umělkyně, která zde vystoupí, si Mariah uvědomuje kulturní význam této události a bude pokračovat v podpoře globální kampaně za rovnost pohlaví pro všechny,“ sdělili její zástupci v prohlášení.

Zadržované ženy jsou podle státní saúdskoarabské tiskové agentury obviněné z nepovolených kontaktů se zahraničními entitami. Tamní úřady se jinak k celému případu nechtějí vyjadřovat. Rijád už ale dříve odmítl, že by vězenkyně mučil.

Témata: Mariah Carey