Státní úředníci v USA hladoví kvůli Trumpovi? Jon Bon Jovi udělal dojemné gesto!

John Bon Jovi

Autor: ČTK, stars24.cz

22. ledna 2019 18:57

Rocker Jon Bon Jovi je další z řady celebrit, jež nabízejí pomoc státním zaměstnancům, kteří kvůli nynější platební neschopnosti americké vlády nedostávají mzdu. Podle zpravodajského serveru CNN hudebníkova restaurace v New Jersey poskytuje zaměstnancům federálních úřadů jídlo zdarma.

JBJ Soul Kitchen, kterou provozuje nadace Jon Bon Jovi Soul Foundation, je neziskový podnik, kde se zákazníci mohou najíst bez ohledu na to, zda jsou schopni zaplatit navrhovaný příspěvek, či nikoli. Místo peněz také mohou nabídnout dobrovolnou výpomoc.

Furloughed employees stop by for a meal, info & resources @ Soul Kitchen #tomsriver #redbank #jbjsoulkitchen #FederalEmployees #federalshutdown pic.twitter.com/LmK3IgGbR7

— JBJ Soul Foundation (@JBJSoulFound) 16. ledna 2019

Restaurace o víkendu na svých facebookových stránkách uvedla, že na bezplatný oběd jsou vítáni i státní zaměstnanci. "V souladu s naším posláním zveme také zaměstnance federálních úřadů, aby k nám přišli na výborné jídlo a dozvěděli se o dalších možnostech podpory," píše se ve vzkazu. K Bon Joviho iniciativě poskytování stravy zdarma se připojil také guvernér státu New Jersey Phil Murphy.

Zpěvák je také zakladatelem The Jon Bon Jovi Soul Foundation. Nadace vznikla v roce 2006 a věnuje se boji s problémy, které vedou rodiny a jednotlivce do ekonomického zoufalství. V prezidentských volbách v roce 2000 podporoval kandidáta demokratů Ala Gora, v prezidentských volbách roku 2004 Johna Kerryho a o čtyři roky později i Baracka Obamu. V roce 2010 jej prezident Barack Obama přizval do Rady pro komunitní řešení. Byl mu také udělen čestný doktorát humanitních studií z Monmouth University v roce 2001.

Financování části ministerstev a vládních agentur se v důsledku sporu prezidenta Donalda Trumpa s demokratickými kongresmany o zeď na hranici s Mexikem zastavilo 22. prosince. Z 800.000 zaměstnanců amerických federálních úřadů, které rozpočtová krize zasáhla, téměř polovina nechodí do práce a zbytek pracuje zadarmo.

Demokraté nechtějí začlenit prezidentův požadavek peněz na stavbu hraniční zdi do zákona o státním rozpočtu. Trump se zákon, ve kterém nebude částka 5,7 miliardy dolarů (asi 128 miliard Kč) určená na zeď na jižní hranici USA uvedena, zdráhá schválit.

Mnoho státních zaměstnanců se nyní obrací na potravinové banky, aby nasytili sebe a své rodiny. Bezplatnou stravu nabízejí během takzvaného shutdownu desítky restaurací po celých Spojených státech.

Témata: USA Jovi John Bon