Poprask na Slovensku! Prestižní soutěž se změnila ve frašku, zasáhnout má BBC!

Marika Gombitová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. ledna 2019 11:01

V roce 2005 Česká televize uspořádala anketu Největší Čech, v níž měli lidé volit osobnost, která je pro Českou republiku nejvýznamnější. Kromě historických postav jako Karel IV., který soutěž vyhrál, Tomáš Garrigue Masaryk nebo Václav Havel se ale umístila i taková jména, jako Marek Eben. O něco podobného se nyní pokouší na Slovensku, soutěž se ale vyvíjí úplně jinak, než tvůrci zamýšleli.

RTVS uspořádala po vzoru jiných zemí anketu Největší Slovák, od jejího vyhlášení ji ale doprovází řada problémů. Výběr osobnosti, které podle hlasujících diváků nejvíce ovlivnily dějiny našich sousedů, provázejí kontroverzní momenty.

Rozruch mezi lidmi vyvolal samotný žebříček, ve kterém se ocitl například komunistický pohlavár Gustáv Husák nebo exprezident Jozef Tiso, který byl pravomocně odsouzen za zločiny proti lidskosti.

Podobně jako Česko i Slovensko k anketě pořádá sérii televizních pořadů, soukromé firmě za ně ale zaplatí 699 000 eur, tedy necelých 17 milionů korun. To se mnohým kritikům zdá předražené.

Do ankety se vložili i politici. Poslanec za SNS Anton Hrnko vyzval šéfa RTVS Jaroslava Rezníka, aby z ankety vyškrtl Juraje Jánošíka. Ten to ale odmítá a tvrdí, že Jánošíka podle historiků odsoudili za vraždu nespravedlivě.

V anketě se umístil i zavražděný novinář Jan Kuciak, což se politikům také nelíbí. Tristní jsou i některé prezentace nominovaných. Například expremiéra Mikuláše Dzurindu ve videovizitce označili za "věrného a nekritického spojence USA". 

O nejnovější skandál spojený s anketou se postarala zpěvačka Marika Gombitová, která se umístila v elitní desítce finalistů. Sama ale žádá o vyřazení z ankety.

"Čekala jsem, které osobnosti naší historie získají největší podporu v anketě, a mé umístění v první desítce bylo velkým překvapením. Proto jsem se rozhodla přenechat místo osobnosti, která je možná méně známá, avšak pro Slovensko z historického hlediska více výjimečná," napsala na sociální síti Marika.

Proč se rozhodla odstoupit? Možná kvůli návalu kritiky, která se na její hlavu snesla kvůli tomu, že v žebříčku podle veřejnosti nemá co dělat. Zatímco lidé jsou naštvaní, tvůrci pořadu se jí zastávají.

Ani to ale nepomohlo a odstoupení zpěvačky nadělalo tvůrcům soutěže další vrásky. Ti podle slovenských médií neví, jak z toho ven, a o pomoc žádají britskou televizi BBC. 

Témata: Slovensko Marika Gombitová