Zemřel slavný režisér Bernardo Bertolucci! Ve věku 77 let podlehl rakovině!

Bernardo Bertolucci

Autor: ČTK

26. listopadu 2018 11:22

Ve věku 77 let zemřel dnes v Římě po dlouhé nemoci italský režisér a scenárista Bernardo Bertolucci. Informují o tom italská média. Režisér filmů Poslední tango v Paříži, Konformista, Poslední císař, Svůdná krása, Dvacáté století, Malý Buddha či Snílci podle italských médií zemřel na rakovinu. Posledních více než deset let strávil na kolečkovém křesle.

Bertolucci získal řadu ocenění, včetně Zlatého lva z Benátek za celoživotní tvorbu, čestné Zlaté palmu z Cannes a několika Oscarů za velkofilm Poslední císař (1987).

Rodák ze severoitalské Parmy Bertolucci ale způsobil i jeden z největších skandálů v dějinách kinematografie, a to v roce 1972 svým erotickým filmem Poslední tango v Paříži, za nějž byl v Itálii odsouzen k podmíněnému trestu vězení a ztrátě občanských práv na pět let.

Příběh staršího Američana, který hledá útěchu v anonymním sexu s mladou Francouzkou, byl některými označen za perverzní pornografii, podle jiných změnil kinematografii. Hlavní role v tomto kontroverzním filmu ztvárnili Marlon Brando a Maria Schneiderová.

Za svou kariéru trvající více než půl století vytvořil na dvě desítky filmů, začínal v 60. letech jako režisér a scenárista nové vlny. Velký mezinárodní ohlas mu vynesly jeho "východní velkofilmy" - sága o posledním čínském císaři z roku 1987, oceněný devíti Oscary, či epos o střetu dvou rozdílných světů - tibetského buddhismu a moderní americké kultury Malý Buddha z roku 1993.

Režisér o sobě tvrdil, že nemá rád stejně úspěšný vzorec, stejnou atmosféru a stejný druh příběhů, ale vždy se snaží objevovat různé světy. Jeho filmy nicméně mají společné prvky - obsahují téměř psychoanalytickou analýzu postav, vyznačují se barevnou vizuální stránkou, v řadě z nich se objevují erotické scény a příběhy se často dějí na pozadí skutečných politických událostí.

Typickým amalgámem všech těchto témat je pak například Bertolucciho předposlední film Snílci z roku 2003, jímž se autor jakoby vrátil ke svým kontroverzním začátkům. Dekadentní příběh netradičního milostného trojúhelníku v podání Michaela Pitta, Evy Greenové a Louise Garrela se odehrává na pozadí studentských nepokojů v roce 1968 v Paříži. Nechybí v něm odvážné erotické scény ani intelektuálské debaty na téma kinematografie.

Bertolucci se narodil 16. března 1941 (některé zdroje uvádějí i rok 1940) v severoitalské Parmě. Talent podědil po svém otci, básníkovi a filmovém kritikovi Attiliovi Bertoluccim, který se přátelil například s režisérem Pierem Paolem Pasolinim. Jako mladík získal Bertolucci několik literárních cen a zapsal se na studia moderní literatury na univerzitě v Římě, která ale nedokončil. U filmu začal v roce 1961 jako Pasoliniho asistent při natáčení dramatu Accattone.

Bertolucciho debutem se v roce 1962 stal snímek Smrt kmotřička, ve filmu s názvem Před revolucí (1964) se odrazila politika na příběhu levicového mladíka bouřícího se proti konvencím společnosti. S fašistickou minulostí se Bertolucci vypořádal v Konformistovi (1970), kterého natočil podle románu Alberta Moravii. Za scénář k tomuto portrétu muže, jenž se zaprodal fašistickému režimu (v podání Jeana-Louise Trintignanta), byl Bertolucci nominován na Oscara.

Výjimečným dílem, ne jen délkou, je Bertolucciho pětihodinová epopej Dvacáté století (1976), která na osudech kamarádů z dětství (Gérard Depardieu a Robert De Niro), stojících na opačných koncích nejprve jen sociálních a posléze i ideologických, vykresluje Itálii první poloviny 20. století. Ohlas pak režisér sklidil za "východní velkofilmy" - ságu o posledním čínském císaři z roku 1987 a epos o střetu dvou rozdílných světů s názvem Malý Buddha (1993).

Poslední císař je kronikou historických zvratů, které zmítaly nejlidnatější zemí světa ve 20. století: Pchu I byl korunován císařem ve třech letech a mládí strávil v izolaci za branami Zakázaného města, aby se poté opakovaně stal vězněm vlastní země i loutkou v rukou cizích mocností. Dožil jako zahradník. Film vznikl na základě Pchuovy autobiografie z poloviny 60. let. Z celkem devíti Oscarů pro film získal Bertolucci sošku za režii a za adaptovaný scénář. V roce 1988 přijel představit svého Posledního císaře i na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Bertolucciho posledním snímkem bylo drama dospívajícího chlapce a jeho starší nevlastní sestry s názvem Já a ty (2012).

Bertolucci byl od roku 1990 podruhé ženatý s režisérkou a scenáristkou Clare Peploeovou, která pochází z Tanzanie. Jeho první ženou byla o sedm let starší herečka Adriana Astiová.

Témata: Bernardo Bertolucci