Sestra prince Charlese kritizuje mladší členy královské rodiny. Co tak strašného provedli?

Princ Harry a Meghan Markle

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

26. září 2018 11:02

Pokud je někdo v rodině britské královny Alžběty II. stará škola a nepokrokový člověk, pak je to její jediná dcera - princezna Anna. Svou konzervativní pověst potvrdila i v novém dokumentu.

Sestra prince Charlese se nechala slyšet, že nechápe, proč její matka v 70. letech začala obyčejným lidem podávat svou ruku. Do té doby totiž králové, královny a jejich potomci při setkání s lidem jen prošli kolem. Anna přitom dodnes odmítá tento zvyk měnit – a to ani navzdory tomu, že většina členů britské královské rodiny si rukou s lidmi potřásá.

Princezna Anna je už dlouho považována za jednu z nejpracovitějších členek královské rodiny. To ale neznamená, že je vstřícná a pokroková. Naopak trochu připomíná svou prababičku královnu Marii, která se proslavila chladnou povahou a lpěním na starých tradicích a způsobech.

„My nikdy nepodáváme ruku,“ tvrdí princezna Anna v dokumentu Queen of the World. V něm přitom vzpomíná na pravidlo královské etikety, které sama královna v 70. letech začala porušovat.

Zdůraznila také, že myšlenkou toho pravidla je, že pokud si člen královské rodiny nemůže potřást rukou s každým, tak si nepotřese s nikým. „Takže já se toho držím, ale všimla jsem si, že jiní ne,“ uvedla v narážce především na mladší členy rodiny. Potřásání rukou si oblíbili princové William a Harry, které v tom následují i jejich manželky.

„Nemám právo tvrdit, že je to špatně, ale myslím, že původní koncept byl takový, že je očividně absurdní začít si potřásat rukou. A zdá se, že v poslední době se z toho stává cvičení v potřásání rukou namísto procházky před veřejností, pokud víte, co tím myslím,“ postěžovala si na upadající zvyky Anna. Princezna Anna je také odpůrkyní moderních technologií a tak není ráda, když před ní lidé vytahují mobilní telefony či tablety a snaží si ji vyfotit.

Témata: princezna Anna (Británie) královská rodina (gbr) Velká Británie Princ Harry Král Charles III. (Karel III.) Princ William Meghan Markle Kate Middleton