Zemřel hvězdný ruský zpěvák Kobzon!

Josif Kobzon

Autor: ČTK, stars24.cz

30. srpna 2018 17:34

Ve věku 80 let podlehl rakovině ruský zpěvák a politik Josif Kobzon, jedna z největších hvězd SSSR a známý stoupenec prezidenta Vladimira Putina.

Kobzonovi, který si svým znělým barytonem za komunistického režimu vysloužil přezdívku Frank Sinatra, v roce 2005 diagnostikovali rakovinu. V polovině července byl zpěvák v Moskvě hospitalizován a podstoupil chemoterapii. 

Ve svém repertoáru měl Kobzon 3000 písní. Pod přezdívkami hlas jedné éry či klasik sovětské estrády byl známý především svými patriotickými texty. Před lety vystoupil společně s ruským armádním souborem Alexandrovců i v České republice.

V druhé polovině 90. let totiž zpěvák usedl do lavic ruského parlamentu a později se stal jedním z velkých podporovatelů prezidenta Vladimira Putina. Od něj mimo jiné získal zlatou medaili Hrdiny práce.

Přízeň k ruskému vůdci a jeho zahraniční politice vynesla Kobzonovo jméno hned na několik sankčních listin. Kvůli podezřelým kontaktům mu vstup do USA opakovaně vyslovily americké úřady a nežádoucí osobou se stal po ruské anexi Krymu i na Ukrajině. Kvůli podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny mu pak vstup na své území zakázala Evropská unie.

Témata: Josif Kobzon Rusko úmrtí