Michael Jackson by dnes měl 60 let! Co jste o něm možná nevěděli?

Michael Jackson (foto: Casta03)

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. srpna 2018 13:40 | Aktualizováno: 29. srpna 2018 14:24

Michael Jackson se narodil 29. srpna 1958 v Gary v Indianě. To, že měl dalších osm sourozenců a že svou kariéru začínal se svými sourozenci ve skupině Jackson, vědí asi všichni. Některé detaily z jeho života vás ale mohou překvapit!

Rodina

Michaelův otec Joe, který před dvěma měsíc zemřel, byl boxer, ocelář a kytarista. Později se proslavil jako hudební manažer. Ke svým dětem se Joe Jackson choval násilnicky, Michael přiznal, že byl obětí fyzického i emocionálního zneužívání.

První manželství Michaela Jacksona s dcerou Elvise Presleyho Lisou Marií Presleyovou, které bylo uzavřeno v roce 1994, trvalo pouhých 19 měsíců. V roce 1996 se oženil podruhé - tentokrát se zdravotní sestrou Deborah Jeanne Roweovou, se kterou měl dvě děti, syna Prince Michaela Jacksona I a dceru Paris Katherine Jacksonovou. Toto manželství skončilo v roce 1999. Totožnost náhradní matky nejmladšího dítěte – Prince Michaela Jacksona II, zvaného „Blanket“ – je neznámá.

Michael má dvě hvězdy na hollywoodském chodníku slávy - jednu za sebe a druhou za Jackson 5.

Jackson měl řadu domácích mazlíčků, kteří hráli v jeho životě důležitou roli. Měl myši, hady, ptáky, lamy, tygry, psy a kočky, ale jeho oblíbeným mazlíčkem byl šimpanz Bubbles.

Jackson byl blízký přítel herce Macaulay Caulkina, který se objevil ve videu Black Or White . Caulkin je také kmotrem Jacksonových dětí.

Plastiky

První plastickou operaci Jackson podstoupil v roce 1979, když si zlomil nos při taneční zkoušce. Jeho „posedlost“ ale začala až o něco později. V roce 1984 si nechal opět upravit nos poté, co utrpěl popáleniny 2. stupně na hlavě. Došlo k tomu při pyrotechnické nehodě, která se přihodila při natáčení reklamního videoklipu pro Pepsi).

V roce 1987 si nechal udělat dolíček na bradě a třetí a poslední operaci nosu. V dokumentu britského novináře Martina Bashira Living with Michael Jackson se zpěvák svěřil, že v mládí byl jeho vzhled terčem zvláště otcových zraňujících narážek.

Jackson byl sice afroamerického původu, jeho kůže ale postupně získávala světlejší odstín. Tato skutečnost vyvolala spekulace, že zřejmě podstoupil bělení kůže. Podle biografie J. Randyho Taraborrelliho však bylo umělci v roce 1986 diagnostikováno vitiligo - kožní onemocnění, při kterém dochází k výpadkům pigmentu.

Tyto informace potvrdil i Jacksonův osobní dermatolog Dr. Arnold Klein v talk show Larryho Kinga na americké stanici CNN. Příznaky Michael nejprve zakrýval tmavým make-upem, s postupným rozvojem choroby ale začal používat make-up světlý a údajně i speciální přípravky na zestejnění zbývajících tmavých skvrn. Nechal si vytvořit tmavé tetování dokreslující obočí a drobné růžové tetování u rtů.

Obtěžování dětí

Jackson byl v závěru své kariéry několikrát nařknut ze sexuálního obtěžování nezletilých dětí. Poprvé v létě roku 1993 zubařem Evanem Chandlerem za údajné Jacksonovo zneužívání jeho 13letého syna Jordana Chandlera.

Na konci roku 2003 byl Jackson obviněn z dalšího sexuálního obtěžování, tentokrát 13letým chlapcem Gavinem Arvizem. Obtěžovat měl i jeho sourozence. Jacksonovi v procesu hrozilo až 20 let vězení. Porota jej ale hledala nevinným ve všech deseti bodech obžaloby. Vyšetřování a soud trval 574 dnů.

Soudní psycholog Dr. Stanley Katz v roce 2003 poznamenal, že Jacksona nelze kvalifikovat jako pedofila, nýbrž člověka, který pouze zažívá návrat do ztraceného dětství, čemuž víceméně odpovídá jeho duševní rozpoložení a chování.

Po ukončení procesu se Jackson uchýlil do Bahrajnu, malého ostrova v jižní části Perského zálivu. Ačkoli se oprávněnost obvinění ze sexuálních zneužívání dětí nikdy neprokázala, Jacksonova reputace byla kvůli neutuchajícím mediálním spekulacím u části veřejnosti natrvalo poškozena.

Hudba

Jeho píseň „Billie Jean" vešla do historie jako první píseň černého umělce, která byla odvysílána na MTV. 

Jeho album Thriller zůstává dodnes s výrazným rozdílem nejprodávanějším  albem všech dob. 

Slavný taneční pohyb Michaela Jacksona, moonwalk, je založen na pohybech mima Marcela Marceau.

Kostýmy pro videoklip „Thriller" pocházejí od Armády spásy.

Píseň Beat It se dostala do „bílé rozhlasové stanice" díky kytarovému sólu Eddieho Van Halena. Kytarista tohle sólo zahrál zadarmo.

 ​​Michael Jackson vynalezl a nechal si patentoval speciální boty, které dovolily nositeli, aby se naklonil tak daleko dopředu, že to vypadalo, že pro něj neplatí gravitace. Využíval je při slavném „náklonu" v hudebním videu „Smooth Criminal".

Ve videoklipu k písni Bad mel hrát zpěvák Prince. Ten to odmítl, tak si gangstera zahrál Wesley Snipes.

Napsal písně pro sestry Janet a Rebbie, Dianu Ross a Backstreet Boys.

Na konci 90. let chtěl Jackson koupit společnost Marvel Comics, která vyhlásila bankrot. Chtěl produkovat a hrát Spidermana. Ale to se nepovedlo a role Spidermana nakonec připadla Tobeymu Maguireovi. 

Ostatní

Michael miloval mexické jídlo. Když měl burrito a taco, byl naprosto spokojený. Tedy pokud bylo bez masa - zpěvák totiž byl vegetarián.

Oblíbenou animovanou postavou Michaela Jacksona byl Pinocchio.

V dětství mezi jeho oblíbené knihy patřilo dílo Ernesta Hemingwaye Stařec a moře.

Michael Jackson spal v kyslíkovém stanu, aby si udržel svou krásu a zdraví. Později lůžko daroval kalifornskému zdravotnímu středisku jako terapeutickou pomoc obětem popálenin.

Témata: Michael Jackson Hudba