Tajné trápení Mariána Labudy (†73): Proč nedokázal před smrtí odpustit Lasicovi?

Marián Labuda 3

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

6. srpna 2018 14:46

Ani půl roku po smrti herce Mariána Labudy († 73) bolest v srdci jeho manželky Viery neutichá. Přestěhovala se dokonce k synovy, aby byla blíže manželovu hrobu!

Marian Labuda zemřel nečekaně leto s lednu, když mu selhalo srdce. Jeho manželka Viera, která s tím strávila neuvěřitelných 51 let, se ale z jeho smrti dosud úplně něvzpamatovala.

Na osudné lednové chvíle, které navždy změnily život rodiny, prý nikdy nezapomene. „Manžel se velmi dobře cítil. Udělala jsem mu snídaně, dal si kávičku a dokud jsem vařila, luštil křížovky,“ vzpomíná manželka legendárního herce. 

Ona sama se pak odpoledne chystala do obchodu. „Nešel si lehnout jako obvykle, chtěl mě zavézt autem, abych se s taškami netáhla. Jakmile si v garáži sedl do auta, spadla mu ruka i hlava. Myslela jsem si, že hledá klíče,“ vypráví Viera pro Nový čas.

Pak ho vytáhla z auta a položila na zem. „Naštěstí šli kolem turisté. Mladík manželovi mačkal hrudník, já mu dávala umělé dýchání. Sanitka přijela asi po 20 minutách a Mariána oživovali ještě 40 minut. Neúspěšně,“ říká zdrcená Labudová.

V posledních letech měl Labuda zdravotní problémy a také před dvěma lety se ocitl po kolapsu v nemocnici. „Někdy jako cukrovkář musel držet přísnou dietu, ale někdy polevil, a to, že rád papal a měl rád sladkosti, nezapřel,“ vypráví vdova.

Lékaři mu prý řekli, aby si dával pozor na cévy. „I docent Traubner ho vyšetřoval, vždyť se znali od mládí. Marián cvičil, chodívali jsme plavat ... Kvůli čemu umřel, ani nevím. Synové se o všechno postarali, mě nechtěli ničím zatěžovat. Kdybych před Vánocemi nevybrala z účtu peníze a neměla syny Marka (46) a Majka (44), tak bych si musela ještě i na pohřeb půjčit, protože v tom momentě banky automaticky zablokovaly všechny Marianově účty," nepříjemné zážitky Labudová.

Nejen finance na účtech se budou projednávat v dědickém řízení, které se zatím neuskutečnilo. Součástí řízení bude i hercovo auto nebo část chalupy . Po jeho smrti se paní Vierka přestěhovala z domu do bytu staršího syna Marka v centru Bratislavy, který jí ho dal k dispozici. „Mám odtud blízko na ondřejské hřbitov, kde je uložena Marianově urna. Každý den mu chodím zapálit svíčku ... "říká se slzami v očích vdova.

Kromě rodiny Labuda miloval svou profesi. Možná právě proto těžko snášel, že v posledních letech neměl žádné herecké příležitosti. „V poslední době však Marián trochu zapomínal texty... Když se dozvěděl, že Milan Lasica, se kterým se roky kamarádili, stáhl z repertoáru v Divadle L + S hru Kumšt, ve které hrál a neřekl mu předem ani slovo, měl slzy v očích. Velmi ho to bolelo ... " vzpomíná s pláčem Viera.

„Možná stačilo, kdyby mu Milan Lasica řekl, že když se dá dohromady, hru obnoví. Marián byl věřící, věděl odpouštět, ale toto jediné nevěděl...“ dodala Labudová.

Témata: Marián Labuda Milan Lasica Slovensko