Jean Reno: Hvězdný francouzský herec oslaví 75. narozeniny! Víte, jaké je jeho pravé jméno?

Jean Reno poslal vzkaz Nemocnici Na Homolce.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. července 2023 21:22

Jean Reno je francouzský herec, který si získal celosvětovou slávu svými vynikajícími hereckými schopnostmi a charismatem. Narodil se 30. července 1948 v Casablance, která je dnes součástí Maroka, jako Juan Moreno y Herrera-Jiménez. Svůj pseudonym Jean Reno si zvolil, aby uchránil svou rodinu před negativními reakcemi ve škole kvůli svému španělskému původu.

Reno vyrůstal v severní Africe a později se přestěhoval do Francie, kde začal svou hereckou kariéru v divadle. Svou filmovou kariéru odstartoval v 70. letech, kdy začal hrát menší role ve francouzských filmech. Průlom přišel v roce 1981 s filmem "Diva," který si vysloužil pozitivní kritiku a pomohl ho dostat do povědomí diváků i kritiky.

Následovala spolupráce s režisérem Lucem Bessonem, což byl začátek dlouhodobého profesního svazku mezi oběma umělci. Jean Reno hrál v několika Bessonových filmech, z nichž nejznámější je "Leon" (známý také jako "The Professional" v anglofonních zemích) z roku 1994. V tomto filmu ztvárnil titulní roli Leona, nájemného vraha s citlivou povahou, který se stává ochráncem dospívající dívky Matildy, kterou zahrála Natalie Portman. Tato role z něj udělala ikonu a oblíbeného herce akčních filmů.

Jean Reno dále pokračoval v úspěšných filmech jako "Ronin" (1998), "Godzilla" (1998), "Mission: Impossible" (1996) a "Šifra mistra Leonarda" (2006). Jeho schopnost hrát různorodé role ho udělala oblíbeným u diváků po celém světě. Byl schopen spojit serióznost s lehkostí, což mu umožnilo přizpůsobit se různým žánrům a výzvám.

Reno také hrál ve filmech francouzských režisérů, jako je Patrice Leconte ("Ridicule"), Jean-Marie Poiré ("Les Visiteurs"), a Eric Serra ("The Big Blue"), což ho upevnilo jako jednoho z nejdůležitějších francouzských hereckých talentů.

Jeho talent byl oceněn nejen u diváků, ale také u filmových kritiků a kolegů. Jean Reno obdržel řadu prestižních ocenění, ačkoli nikdy nezískal Oscara, získal si své místo v srdcích milionů filmových fanoušků po celém světě.

Mimo svou hereckou kariéru se Jean Reno angažuje i v dobročinných aktivitách a podporuje různé charitativní organizace. Proslulý je jeho příspěvek při pomoci obětem tsunami v roce 2004 a zemětřesení na Haiti v roce 2010.

Jean Reno je v soukromí znám jako skromný a rezervovaný muž. Je oddaný své rodině a na veřejnosti se snaží udržovat co nejnižší profil. Kromě francouzštiny, která je jeho mateřským jazykem, mluví také plynně španělsky, anglicky, italsky a arabsky.

Témata: Jean Reno