Mick Jagger: Jak se legendární rocker dostal na vrchol?

Mick Jagger (zpěvák), autor: Georges Biard

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. července 2023 9:49

Mick Jagger je britský zpěvák, textař, herec a producent, který je známý jako jedna z nejvýraznějších postav v dějinách rockové hudby. Narodil se 26. července 1943 ve městě Dartford v hrabství Kent, ve Spojeném království, a již od mládí se projevovala jeho vášeň pro hudbu.

V roce 1962 spoluzaložil spolu s kytaristou Keithem Richardsem, klávesistou Brianem Jonesem, baskytaristou Billem Wymanem a bubeníkem Charliem Wattsem slavnou rockovou skupinu Rolling Stones. Mick Jagger se stal hlavním zpěvákem a charizmatickým frontmanem skupiny, čímž si získal srdce fanoušků po celém světě.

V průběhu své kariéry se Mick Jagger stal symbolem divokosti a nekonvenčnosti rockového životního stylu. Jeho neuvěřitelná energie na jevišti a charakteristický pohyb v podobě jazyka, kterým si vysloužil přezdívku "Mr. Jumbo Jack Flash," ho proslavily jako jednoho z nejvýraznějších rockových performerů všech dob.

Rolling Stones zažili ohromný úspěch od svých počátků v 60. letech a stali se jednou z nejikoničtějších rockových skupin v historii. Jejich hity jako "Satisfaction," "Paint It Black," "Angie," "Start Me Up" a mnoho dalších jsou dodnes oblíbené a jejich koncerty stále přitahují tisíce fanoušků z celého světa.

Kromě svého úspěchu s Rolling Stones si Mick Jagger vyzkoušel i sólovou kariéru. Vydal několik sólových alb, na kterých ukázal svou schopnost jako skladatel a interpret různých hudebních stylů. Jeho sólové úspěchy zahrnují písně jako "Just Another Night," "Dancing in the Street" (společně s Davidem Bowiem) a "Goddess in the Doorway."

Navíc Mick Jagger nebyl pouze hudebníkem, ale také se objevil ve filmových rolích. Jeho nejznámější herecký výkon byl ve snímku "Ned Kelly" (1970) a později hrál v několika dalších filmech, ačkoli jeho herecká kariéra nebyla tak výrazná jako ta hudební.

Mick Jagger je také známý svým aktivismem a zapojením do charitativních činností. Dlouhodobě se angažuje v boji proti AIDS a podporuje environmentální projekty.

I když se Mick Jagger v průběhu let potýkal s některými zdravotními problémy, stále zůstává neúnavným a nadšeným performerem. Jeho charisma, energie a nezaměnitelný hlas ho učinily nezapomenutelným umělcem, jehož vliv na světovou hudbu je neoddiskutovatelný.

Témata: Mick Jagger (zpěvák)