"Nasr*ný" Healy z The 1975 ukončil festival v Malajsii. Kritizoval zákony proti LGBT+

Matty Healy z kapely The 1975

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

23. července 2023 16:10

V Malajsii, kde jsou zakázané projevy homosexuality pod hrozbou až dvacetiletého trestu vězení, byl ministerstvem ukončen festival poté, co na něm frontman kapely The 1975 Matty Healy kritizoval místní zákony a políbil spoluhráče z kapely na pódiu.

Na incident upozornila zahraniční média v čele se CNN, protože se po sítích začalo šířit video Healyho projevu. "Nechápu, proč pozvali The 1975, aby nám pak říkali, s kým můžeme mít sex. Bohužel, nedostanete spoustu povznášejících songů, protože jsem opravdu nasr*ný," vzkázal zpěvák návštěvníkům akce.

Připustil, že k lidem, kteří si koupili lístky to není fér. "Vy nejste reprezentanty vaší vlády. Jste mladí lidé, a jsem si jistý, že spousta z vás je gay a progresivní," pokračoval frontman a přiznal, že kapela uvažovala o odvolání vystoupení, ale nechtěla zklamat fanoušky.

"Pokud mě sem chcete pozvat na show, můžete si trhnout. Vezmu si vaše peníze, můžete mě zakázat, ale udělal jsem to už dřív a necítil se vůbec dobře," dodal Healy. Následně k němu přišel basák a políbil ho.

Good Vibes Festival po incidentu v prohlášení uvedl, že s lítostí oznamuje zrušení zbytku naplánovaného programu po Healyho "kontroverzních výrocích" kvůli nařízení ministerstva komunikací. Pořadatelé se omluvili držitelům vstupenek, sponzorům a partnerům.

Členové malajsijské LGBTQ komunity ovšem zpěváka zkritizovali, podle některých se jen předváděl a mohl tak přispět k budoucí další diskriminaci. Tvář britské kapely už jednou vzbudila podobný rozruch v roce 2019, kdy frontman políbil fanouška během koncertu v Dubaji.

Témata: The 1975 Malajsie