Bruce Lee: Co jste nevěděli o legendě kung-fu s tragickým osudem

Bruce Lee 3

Autor: ČTK

18. července 2023 10:35

Mistr precizních pohybů Bruce Lee, od jehož tragické smrti uplyne 20. července rovné půlstoletí, se už za života stal legendou. V akčních filmech ze 60. a 70. let minulého století ohromoval dokonalým zvládnutím kung-fu, díky němuž likvidoval mnohonásobnou přesilu a protivníky srážel k zemi přesně provedenými údery. Dodnes inspiruje fanoušky bojových umění po celém světě a jeho přínos akčnímu žánru je zásadní.

Podobně jako třeba Jim Morrison nebo James Dean zemřel Bruce Lee příliš brzy, a tím se stal paradoxně nesmrtelným - v bojových uměních, filmech, videohrách a kultuře jako takové.

Bruce, vlastním jménem Lee Jun Fan, se narodil 27. listopadu 1940 v čínské čtvrti amerického San Franciska jako čtvrté z pěti dětí čínskému opernímu zpěvákovi a jeho ženě německého původu. Podle čínské tradice přišel na svět nejen v roce, ale i v hodině draka (mezi šestou a osmou hodinou ranní), což znamená sílu a rovnováhu. V útlém věku se přestěhoval s rodiči do Hongkongu. S nikým moc nekamarádil, zato propadl bojovému umění kung-fu, které přivedl k dokonalosti. Dokázal pojmenovat každý jednotlivý úder a všechny je vykonat s absolutní přesností.

V roce 1959 se malý, hubený a brýlatý Bruce vypravil do Ameriky stát se "druhým Johnem Waynem a Jamesem Deanem". Nebyl přitom žádný bezduchý rváč, vystudoval filozofii na Washingtonské univerzitě, hovořil anglicky, kantonsky, mandarínsky a japonsky. Začal hrát malé role v hollywoodských filmech a filmové hvězdy typu Jamese Coburna či Steva McQueena braly u "Malého draka" lekce bojového umění.

Ve filmech hrál Bruce hrdé Číňany zápasící s nepřáteli, kteří utiskují jejich národ. Často utrpěl zranění. Poté jakoby zkameněl, ochutnal vlastní krev - a pak se rozběsnil a smetl všechny protivníky, kteří mu stáli v cestě. Přitom vydával zvířecí zvuky, aby znervóznil soupeře a soustředil svou sílu. V rodném Hongkongu natočil na dvě desítky filmů, známe jsou například akční Velký šéf (1971) a Pěst plná hněvu (1972).

Tři týdny před premiérou jeho nejslavnějšího filmu Drak přichází, který vyvolal světovou horečku po bojových uměních, točil Bruce v Hongkongu snímek Hra smrti. Osudného 20. července 1973 se tento drobný šlachovitý chlapík omluvil svým kolegům, že ho bolí hlava, a šel si lehnout. Už se nikdy nevzbudil. Zemřel ještě týž den v důsledku otoku mozku, o přesné příčině smrti se ale dodnes jen spekuluje - od alergické reakce přes úpal a nedostatek sodíku v organismu až po následky častých úderů do hlavy, které utrpěl při zápasech. Bylo mu 32 let.

O Bruceovi, z něhož se stala celosvětová ikona kung-fu a vzor čínské etnické hrdosti, byl v roce 2010 natočen v čínštině životopisný film Bruce Lee, My Brother (Bruce Lee, můj bratr). Snímek se zaměřil především na vzpomínky sourozenců a mapuje hercův život od vyrůstání v Hongkongu až po odchod na studia do USA, tedy na ty méně známé okamžiky jeho života. Časopis Time zařadil krále kung-fu mezi dvacet nejvýznamnějších osobností dvacátého století a jeho sochy dnes stojí nejen v rodném Hongkongu, ale také třeba v Los Angeles nebo bosenském Mostaru.

Velmi podobný osud potkal i Bruceova syna Brandona, který se narodil v kalifornském Oaklandu 1. února 1965. Prvních osm let života strávil v Hongkongu a mluvil plynně kantonsky. Než se naučil pořádně chodit, už se uměl prát - po otci zdědil zápasnické nadání. Studoval bojová umění a herectví, jeho prvním filmem byl v roce 1986 televizní titul nazvaný stručně Kung-fu. Osudným se mu stalo natáčení gotického thrilleru Vrána na jaře 1993. Při natáčení scény, ve které měl být zabit hlavní hrdina a jeho milenka, zasáhla Brandona střela vypálená nešťastnou náhodou z rekvizitní zbraně. V nemocnici při pětihodinové operaci našli projektil, který mu prolétl břichem a uvízl v páteři. Krátce poté Brandon Lee zemřel, bylo mu jen 28 let.

Témata: Bruce Lee