Novak Djoković: Kdo je slavný tenista, který září ve Wimbledonu?

Novak Djokovič. 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. července 2023 18:26

Novak Djoković, narozený 22. května 1987 v srbském Bělehradě, je profesionální tenista, který se stal jednou z největších postav v historii tohoto sportu. S více než 20 Grand Slam tituly a mnoha dalšími rekordy je Djoković považován za jednoho z nejúspěšnějších tenistů všech dob.

Djokovićova tenisová kariéra začala zářně již v raném věku. V roce 2001 se stal profesionálním hráčem a rychle se vypracoval na světovou scénu. V roce 2008 získal svůj první Grand Slam titul na Australian Open, čímž se stal prvním Srbem v historii, který vyhrál takovýto turnaj. Poté následovalo mnoho dalších úspěchů.

V průběhu své kariéry Djoković vyhrál 20 Grand Slam titulů, což ho řadí na úroveň tenisových legend jako jsou Roger Federer a Rafael Nadal. Jeho úspěchy zahrnují řadu titulů na Australian Open, Wimbledonu, US Open i na French Open.

Djoković se také stal prvním tenistou od roku 1969, který dokázal vyhrát všechny čtyři Grand Slam turnaje v jediném roce, když to dokázal v roce 2021.

Jeho úspěchy nejsou omezeny pouze na Grand Slam turnaje. Djoković si připsal také desítky titulů v rámci Masters 1000 turnajů, což je rekordní počet v této kategorii. Dále se stal vítězem ATP Finals a pomohl Srbsku vyhrát Davis Cup.

Kromě svých sportovních úspěchů je Djoković také uznávaný pro svou houževnatost, fyzickou kondici a mentální sílu na dvorci. Je známý svou vytrvalostí a schopností se vrátit do zápasu i ve chvíli, kdy se zdá, že je na pokraji porážky. Jeho bojovný duch a neoblomná vůle ho často katapultují ke spektakulárním obratům.

Djoković založil Nadaci Novak Djoković Foundation, která se zaměřuje na podporu vzdělávání a rozvoje mladých lidí v Srbsku a dalších zemích. Je také známý pro své názory na životní styl a výživu, a propaguje vegetariánství a zdravý životní styl.

Témata: Novak Djoković