Karel III.: Proč dnes absolvuje druhou korunovaci?

Král Charles III. (Karel III.) 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. července 2023 16:50

Britského krále Karla III. čeká ještě druhá korunovace. Skotové ve středu oslavují jeho nástup vlastní slavností. Koná se v rámci tzv. Holyrood Week neboli Královského týdne, během něhož britský monarcha každoročně cestuje do různých koutů země a oslavuje skotskou kulturu, úspěchy a společenství, informuje americká stanice CNN.

Ke královskému páru se připojí korunní princ William a Kate. Na sever od anglických hranic používají skotské tituly vévoda a vévodkyně z Rothesay. „Skotsko přivítá nového krále a královnu v červenci řadou akcí u příležitosti korunovace. V Edinburghu se uskuteční lidový průvod, královský průvod, národní děkovná bohoslužba a salva z děla,“ přiblížil skotský premiér Humza Yousaf.

Uvedl, že se akce zúčastní jednotlivci zastupující různé komunity a organizace. „K zábavě se bude moci připojit i veřejnost,“ podotkl Yousaf.

Bude se konat také děkovná bohoslužba, a to konkrétně v katedrále svatého Jiljí. Ta byla zastávkou na poslední cestě královny Alžběty II. z Balmoralu zpět do Londýna. Právě zde budou předány králi Karlu III. skotské korunovační klenoty. Jejich součástí jsou koruna, žezlo a meč. Všechny pocházejí ze 16. století.

Jsou vyrobeny ze zlata, stříbra a drahých kamenů. Navíc jde o nejstarší korunovační klenoty ve Velké Británii. Jako první tuto korunu nosil Jakub V. při korunovaci královny Marie z Guise v roce 1540, píše CNN. Záhadou je ale původ stříbrného žezla. Podle některých bylo papežským darem Inocence VIII. pro Jakuba IV. v roce 1494, poprvé ale bylo použito až roku 1543 při korunovaci devítiměsíční Marie, královny skotské.

Součástí korunovace bude i kámen ze Scone neboli kámen osudu. Objevil se při korunovaci ve Westminsterském opatství na začátku května, po staletí se používá jako sedátko při korunovaci skotských králů. Nyní je sice uchováván ve Skotsku, na oficiální korunovaci v Londýně ho ale převezli tam.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) Skotsko královská rodina (gbr)