Hvězdná Lana Del Rey slaví narozeniny! Výjimečné hudební hvězdě se nevyhnuly skandály!

Americká zpěvačka Lana Del Rey

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. června 2023 21:56

Lana Del Rey je umělecké jméno americké zpěvačky a textařky Elizabeth Woolridge Grant. Od svého debutu v roce 2010 si získala značnou popularitu svým jedinečným hlasem, nostalgickými texty a estetickým stylem.

Její hudba je často označována jako pop, indie pop nebo dream pop a získala si širokou základnu fanoušků po celém světě. Nicméně, i přes její hudební úspěch, Lana Del Rey se často dostává do centra pozornosti kvůli různým kontroverzám a skandálům.

Lana Del Rey se narodila 21. června 1985 ve městě New York. Její cesta ke slávě v hudbě nebyla přímá. Nejprve vystupovala pod různými uměleckými jmény a experimentovala s různými hudebními styly.

Její průlom přišel s písní "Video Games" v roce 2011, která se stala virálním hitem na internetu. Její debutové album "Born to Die" bylo vydáno v roce 2012 a okamžitě zaznamenalo úspěch, dostalo se na vrchol žebříčků a získalo si kladné recenze od kritiků.

Lana Del Rey byla opakovaně kritizována za texty, které se zdály glorifikovat pasivitu žen a přílišnou závislost na mužích. Někteří kritici tvrdili, že její písně podporují nezdravé vztahy a podřizování se. Lana Del Rey se bránila tím, že její texty jsou o emocionálních zkušenostech a že neznamenají její podporu nebo ospravedlňování násilí či zneužívání.

V roce 2020 se Lana Del Rey dostala do sporu s některými umělkyněmi, jako jsou Beyoncé, Nicki Minaj a Cardi B, kvůli svým prohlášením o nerovnostech v hudebním průmyslu. V dlouhém příspěvku na sociálních médiích vyjádřila frustraci nad tím, že některé její kolegyně získávají komerční úspě

Témata: Rey Lana Del