Královská rodina slaví narozeniny Karla III.! Vojáci kvůli vedru omdlévají!

Král Charles III. (Karel III.)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. června 2023 14:47

V sobotu se britský král Karel III. zúčastnil vojenského ceremoniálu Trooping the Colours v Londýně, který se tradičně koná při příležitosti narozenin. Král absolvoval průvod na koni jako jezdec. Tato informace byla převzata z AFP a BBC.

Byla to jeho první účast na této přehlídce v pozici vládnoucího panovníka. Karel III. se stal králem v září loňského roku po smrti své matky Alžběty II., která vládla více než 70 let, uvedl server BBC.

Průvod Trooping the Colours se tradičně koná v červnu, i když narozeniny Karla III. připadají až na 14. listopadu. Britští monarchové však slaví své narozeniny dvakrát - jak soukromě, tak veřejně.

Přehlídka začala průvodem, při kterém Karla na koni doprovázeli jeho starší syn a dědic trůnu princ William, jeho bratr princ Edward a sestra princezna Anne. Manželka krále, královna Camilla, a manželka prince Williama, Catherine, jeli v kočáře. Naposledy se monarcha přehlídky zúčastnil jako jezdec v roce 1986, tehdy jezdila Alžběta II.

Přehlídky se účastní přibližně 1400 vojáků, 400 hudebníků a 200 koní. Tento ceremoniál je spojen s pěti pěšími pluky britské armády v Londýně. Ty mají různé barevné uniformy, aby vojáci mohli během boje rozpoznat své vlastní oddíly. Každý rok je vybrán jeden pluk, který se účastní přehlídky.

V Londýně bylo během sobotních oslav horké počasí a několik vojáků během ceremoniálu omdlelo.

Témata: Král Charles III. (Karel III.)