Absurdní obvinění zpěvačky Beyoncé: Můžeš za inflaci ve Švédsku!

Beyoncé

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. června 2023 18:05

Za rostoucí ceny podle některých nemusí stát jen válka na Ukrajině nebo problémy v dodavatelských řetězcích? Ve Švédsku viní z vysoké inflace překvapivě hvězdnou zpěvačku Beyoncé.

Začátek zpěvaččina turné ve Švédsku vyvolal minulý měsíc tak velkou poptávku po hotelech a restauracích, že se promítl do ekonomických statistik země, uvedl server BBC. Podle statistik byla květnová inflace 9,7 procenta vyšší, než očekávaly prognózy. A stojí za tím právě i popová superstar.

Michael Grahn, ekonom Danske Bank, uvedl, že si myslí, že právě Beyoncé zapříčinila tak vysoký skok v cenách hotelů, a mohla také stát za nečekaně silným růstem cen v oblastech rekreace a kultury.

"Neobviňuji Beyoncé, že může za tak vysokou inflací, ale její výkon a globální poptávka k tomu zřejmě trochu přidaly," řekl BBC. Není však pochyb o tom, že zpěvaččino první sólové turné po sedmi letech má kromě kulturního i velký ekonomický potenciál. Podle odhadů by mohla do konce září vydělat až 2 miliardy liber.

Ve Velké Británii se do Cardiffu sjelo 60 000 lidí, včetně fanoušků z Libanonu, USA a Austrálie. Poptávka po hotelových pokojích spojená s jejím koncertem v Londýně byla tak silná, že v se některé rodiny dokonce ocitly bez domova. Hotely totiž občany, které tam město umístilo, vystěhovaly.

Inflace ve Švédsku dosáhla v prosinci vrcholu 12,3 %. Míra 9,7% minulý měsíc klesla z 10,5% v dubnu, ukazují oficiální údaje. Finanční trhy očekávaly kolem 9,4 %.

Témata: Beyoncé Švédsko