Bill Cosby skončí opět před soudem? Modelka ho zažalovala za znásilnění!

Herec a komik Bill Cosby

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. června 2023 20:00

Bývalá modelka magazínu Playboy Victoria Valentino zažalovala herce Billa Cosbyho za to, že ji před 54 lety omámil a údajně znásilnil. Cosbyho v minulosti obvinilo z různě závažných sexuálních přečinů přes 60 žen.

Valentino podle médií využila změny kalifornských zákonů, které dočasně prodloužily promlčecí lhůtu v případech sexuálního napadení. Poprvé o svém zážitku promluvila už před devíti lety, tehdy se ale na její případ vztahovalo promlčení.

Victoria nyní tvrdí, že Cosby zneužil jejího smutku v době, kdy přišla o svého šestiletého syna, a dal jí pilulku s tím, že se bude cítit lépe. Údajně ji ale práškem omámil a pak znásilnil.

"Trauma, které způsobil, se týká nejen mě, ale i mých dětí a vnoučat," řekla modelka. Cosbyho právníci ale označili její prohlášení za lživé a plné nepřesností.

Komik Bill Cosby patřil k velkým hvězdám amerického showbyznysu, jeho rodinná televizní show patřila k nejúspěšnějším pořadům 80. a 90. let minulého století. Filadelfský rodák hrál i ve filmech, nahrál desky a získal řadu prestižních ocenění.

Poté jej ale z různě závažných sexuálních přečinů obvinilo přes 60 žen, přičemž několik z nich popsalo, že jim byly podány omamné látky. Většinou ale byly údajné činy v době veřejných svědectví promlčené a u soudu skončila jen obvinění od Andrey Constandové za činy z roku 2004.

Prokuratura v Pensylvánii se nejdříve rozhodla baviče nestíhat a donutit jej tak k výpovědi v souvislosti s civilní žalobou, z níž v roce 2006 vzešlo mimosoudní vyrovnání. Ovšem v roce 2015 prokuratura již s novým vedením od dřívější dohody odstoupila a Cosbyho obžalovala.

V září 2018 byl odsouzen ke třem až deseti rokům vězení, soudce ho tehdy označil za sexuálně násilnického predátora. Z trestu si tehdy více než osmdesátiletý Cosby odpykal jen část a loni v červnu byl propuštěn.

Nejvyšší soud amerického státu Pensylvánie totiž rozsudek nad ním zrušil s tím, že neměl být případu trestně stíhán, a to kvůli dohodě uzavřené s prokurátorem v souvislosti s civilním řízením ve stejné věci. Verdikt odvolací instance navíc zakázal opakování procesu.

Témata: Bill Cosby