Angelina Jolie slaví 48. narozeniny. Její kariéru provází kontroverze, skandály i drogy!

Angelina Jolie 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. června 2023 10:57

48. narozeniny dnes slaví Angelina Jolie, ikona filmového průmyslu a humanitární pracovnice, která je jednou z nejznámějších a nejkontroverznějších osobností ve světě showbyznysu. Její kariéra je plná úspěchů a ocenění, ale zároveň nebyla ušetřena řady skandálů.

Angelina Jolie se narodila 4. června 1975 v Los Angeles do umělecky zaměřené rodiny. S rodiči Jonem Voightem a Marchelinou Bertrandovou, oba sami slavní herci, byla pro ni cesta do showbyznysu předurčena. Svůj průlom zaznamenala v 90. letech, kdy si získala pozornost kritiků a diváků svými vynikajícími hereckými výkony v filmech jako "V síti pavouka" (1998) a "Dívka, přerušovaná" (1999).

Jolie se stala ikonou a získala si oblibu diváků svou osobitou krásou, charismatem a schopností ztělesňovat silné ženské postavy. Za svou kariéru získala mnoho prestižních ocenění, včetně Oscara, tří Zlatých glóbů a dvou Screen Actors Guild Awards. Její herecký talent a angažovanost ji etablovaly jako jednu z nejvýznamnějších hereček své generace.

Svět zářivého reflektoru však přinesl Angelině také neustálou mediální pozornost a několik kontroverzních okamžiků. Jedním z nich bylo její třetí manželství s hercem Bradem Pittem, které začalo v roce 2014. Jejich vztah byl velmi sledovaný a jejich rozvod v roce 2016 vyvolal obrovský mediální rozruch. Spekulace o nevěře, neshodách a boji o péči o děti provázely jejich rozvodový proces.

Debaty vyvolala i Angelinina veřejná prohlášení o svém zdraví. V roce 2013 se rozhodla podstoupit preventivní dvoustrannou mastektomii kvůli vysokému riziku vzniku rakoviny prsu. Toto rozhodnutí vyvolalo diskuse o etice a morální povinnosti celebrit sdílet své osobní zdravotní problémy veřejně.

Kontroverzní je i její angažovanost v humanitární práci a její role jako velvyslankyně Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. I když její práce v oblasti lidských práv a humanitární pomoci byla oceněna, existovala také kritika, která ji obviňovala z propagace svého vlastního image a využívání této role pro svůj osobní prospěch.

V roce 1998, během natáčení filmu "Zakázaná aféra" také Jolie veřejně přiznala, že v minulosti bojovala s vážnými závislostmi na drogách, včetně heroinu. Vyjádřila odhodlání vyrovnat se s těmito závislostmi a získat kontrolu nad svým životem. Od té doby se zavázala k sobě, své rodině a své kariéře, a zdá se, že se úspěšně vymanila z těchto problémů.

Od svého veřejného vyznání se Jolie zaměřila na svou práci a humanitární činnost. Získala uznání za svou roli ve filmu "Dívka, přerušovaná" a od té doby se stala jednou z nejrespektovanějších a nejuznávanějších hereček své generace.

Angelina Jolie je nejen výraznou osobností filmového průmyslu, ale také kontroverzní postavou, která neustále upoutává pozornost médií. Její život a kariéra jsou plné vzestupů a pádů, úspěchů a kontroverzí. Ať už je někdo jejím zastáncem nebo kritikem, nelze popřít, že Angelina Jolie zanechala hluboký otisk v zábavním průmyslu a v oblasti humanitární práce.

Témata: Angelina Jolie