Zemřel Pete Brown (†82), slavný textař Žbirky i kapely Cream

Pete Brown

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. června 2023 12:02

Hudební svět zasáhla další smutná zpráva. Půl roku po skonu Mekyho Žbirky zemřel ve věku 82 let slavný anglický básník a textař Pete Brown. Ten psal hity nejen pro kapelu Cream, ale i pro slovenskou legendu.

Na jeho úmrtí upozornil oficiální profil Žbirky. "Za Mekym odešel náš přítel, legendární textař kapely Cream, básník a beatnik Pete Brown. Děkujeme za All My Days a další texty na desce Double Album. Budeš nám chybět."

Pete Brown byl básník, hudebník, filmový tvůrce a skladatel, který zemřel podle informací na jeho profilu ve věku 82 let po odvážném boji s rakovinou.

Brown začal svou uměleckou kariéru jako koncem 50. let. V polovině 60. let vyprodal The Royal Albert Hall a proslavil se především spoluprací s kapelou Cream. 

Po jejím rozpadu pokračoval ve spolupráci s Jackem Brucem a mnoha dalšími interprety. V roce 2000 založil filmovou společnost s Mark AJ Waters (Brown Waters Pictures), která spolupracovala i s Martinem Scorsesem. 

"Pete byl milovník zvířat. Byl také věrným a štědrým přítelem a velkým podporovatelem dalších hudebníků v každé fázi jejich kariéry. Přežila ho jeho krásná žena a životní partnerka Sheridan, jeho dcera, zpěvačka a spisovatelka Jessica Walker a jeho hudebník a restaurátor syn Tad," píše se u něj na profilu.

Témata: Pete Brown Miro Žbirka