Královně Alžbětě II. šlo v USA o život! FBI odhalila archivy

Královna Alžběta II. 3

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

26. května 2023 13:50

Britská královna Alžběta II. zemřela až loni v září v úctyhodném věku 96 let. Nyní vyšlo najevo, že o život jí šlo už v první polovině 80. let minulého století. V roce 1983 navštívila panovnice USA a hrozil ji atentát. Vyplývá to z čerstvě zveřejněných dokumentů FBI.

Na jejich obsah upozornil zpravodajský server britské BBC. V pondělí se totiž na informační webové stránce FBI objevil spis o více než stovce stran. Dokument ukazuje, že americké bezpečnostní složky měly obavy především z aktivit Irské republikánské armády (IRA).

O konkrétní hrozbě z roku 1983 informoval zhruba měsíc před královskou návštěvou agenty policista, který během svých návštěv irské hospody v San Franciscu potkal muže odhodlaného pomstít se za svou dceru. O život ji podle jeho slov měl v Severním Irsku připravit gumový projektil.

Údajný atentátník měl připravené dva scénáře. Buď chtěl shodit nějaký předmět ze slavného mostu Golden Gate Bridge na královskou jachtu, anebo zaútočit na panovnici během její návštěvy Yosemitského národního parku.

Zatímco není jasné, jaká opatření přijala FBI kvůli druhému scénáři, na mostu chtěla uzavřít chodníky ve chvíli, kdy se loď Britannia přiblíží.

Témata: Královna Alžběta II.